Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
7. ledna 2022 9:43
Čas čtení 2:07
Ilona Hobzová

Daňové novinky pro rok 2022: Mění se sleva na poplatníka nebo paušální daň

Daňové novinky pro rok 2022: Mění se sleva na poplatníka nebo paušální daň
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití
NEWS FINANČNÍ GRAMOTNOST
Uložit Uložené

Změny platí od 1. ledna 2022.

S novým rokem 2022 se mění i některé daňové povinnosti. Jejich seznam zveřejnilo Ministerstvo financí. Patří mezi ně například zvýšení slevy na poplatníka, vyšší paušální daň nebo změna částky na školkovné. REFRESHER ti připravil stručný přehled.

Zvýšení slevy na dani na poplatníka

Základní sleva na dani na poplatníka se pro rok 2022 zvýší z 27 840  na 30 840 korun. Na tuhle úlevu nárok každý poplatník daně z příjmů, tedy každá osoba, jež má vlastní zdanitelné příjmy. Nárok vzniká nejen zaměstnancům, ale platí i pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), pracující studenty, přivydělávající si ženy na mateřské dovolené nebo pracující důchodce. Je jedno, jestli člověk vydělával celý rok nebo jen několik měsíců. Slevu může vždy uplatnit v plném rozsahu.

Nová výše paušální daně pro živnostníky

Paušální daň je odvod státu, který v sobě zahrnuje platbu daně z příjmu, a také odvody sociálního a zdravotního pojištění od OSVČ. Hlavní výhodou pro živnostníky je to, že nemusí dále posílat daňové přiznání a přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ (Okresní správu sociálního zabezpečení). Paušální daň je dobrovolná a závisí na preferencích jednotlivých živnostníků. Její výše od 1. ledna nově činí 5 994 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse