Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2022 19:20
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Vláda Petra Fialy získala důvěru, jednání trvalo rekordních 23 hodin

Vláda Petra Fialy získala důvěru, jednání trvalo rekordních 23 hodin
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA
NEWS PETR FIALA
Uložit Uložené

Hlasování předcházely sáhodlouhé debaty.

Sněmovna se ve středu ráno sešla k hlasování o důvěře vládě Petra Fialy (ODS), jednání se však po 22 hodinách odložilo a znovu se k němu poslanci vrátili až ve čtvrtek večer. Poslanci kabinetu Petra Fialy nakonec vyslovili důvěru. Kabinet prý není populistický, neslibuje nemožné a cílem vlády je dostat Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa, uvedl premiér Fiala. 

Doporučeno
„Jako malé děcko, kterému rozkopali hračky.“ Hlasování o důvěře vládě se neobešlo bez urážek „Jako malé děcko, kterému rozkopali hračky.“ Hlasování o důvěře vládě se neobešlo bez urážek 12. ledna 2022 15:48

Premiér Petr Fiala (ODS) všem přítomným připomněl nejdůležitější úkoly z programu, mezi které patří důchodová reforma, výstavba nových jaderných zdrojů energie, související zajištění energetické soběstačnosti Česka a další kroky, pomocí kterých se naše republika bude řadit k nejvyspělejším zemím světa

 

Fiala neopomněl připomenout ani to, že vláda nemůže hospodařit na dluh a všichni se musíme připravit na určitá úsporná opatření, která by však měla být sociálně citlivá a neměla by zasahovat do sektoru vzdělání, zdravotnictví ani do oblasti sociální péče. „Stát má šetřit na sobě, nikoli na občanech,“ prohlásil premiér.

Před hlasováním o důvěře vládě dostal ještě každý poslanec prostor k vyjádření se. Sněmovna se tak hned na několik okamžiků proměnila v místnost plnou slovních přestřelek, kdy opozice útočila na vládnoucí strany a ani ty nezůstaly bez reakce. Konflikty, kterých jsme se ve středu dočkali, jsme pro tebe popsali v samostatném článku.

Kolem čtvrteční 19. hodiny se pak poslanci konečně dostali k hlasování a nadpoloviční většina vyslovila vládě Petra Fialy (ODS) důvěru. Vládu podpořilo 106 koaličních poslanců, proti bylo 87 poslanců ANO a SPD, sedm poslanců u hlasování chybělo. Celkově jednání zabralo rekordních 23 hodin.

Domů
Sdílet
Diskuse