Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. ledna 2022 19:09
Čas čtení 1:47
Tereza Šnajdrová

PŘEHLEDNĚ: Máš pozitivní test na covid? Toto jsou podmínky karantény a izolace

PŘEHLEDNĚ: Máš pozitivní test na covid? Toto jsou podmínky karantény a izolace
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Pravidla karantény a izolace mohou být matoucí, a proto jsem si pro tebe připravili přehled, ve kterém se jednoduše dozvíš, kdy se odebrat do karantény a kdy ti skončí.

S novou vládu byla zavedena i nová opatření proti koronaviru a vyznat se v nich může potrápit i tebe. Abychom ti usnadnili hledání informací nebo spekulování nad tím, kdy máš nastoupit do karantény a kdy zase ne, připravili jsme si pro tebe jednoduchý přehled, ve kterém se dozvíš vše podstatné.

Dodržování pravidel je důležité, což na Twitteru připomněl i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který zveřejnil tabulku s platnými pravidly. Níže se podívej, kdy musíš jít do karantény a kdo dostane certifikát o prodělání nemoci covid-19.

Doporučeno
KORONAVIRUS: Padl nový rekord. V Česku přibylo 30 350 nově nakažených KORONAVIRUS: Padl nový rekord. V Česku přibylo 30 350 nově nakažených 25. ledna 2022 8:07

Toto jsou pravidla pro ty, kterým ve škole nebo v práci vyjde pozitivní antigenní test

  Ve ŠKOLE mi vyšel pozitivní antigenní test V PRÁCI mi vyšel pozitivní antigenní test
Karanténa/izolace 5 dnů. 5 dnů.
Mám jít na PCR test? Ano, musíš na PCR test.  Dobrovolně.
Kdy mohu ukončit karanténu nebo izolaci? Karanténa či izolace ti skončí negativním výsledkem konfirmačního PCR testu.  Karanténa či izolace ti automaticky skončí po 5 dnech. Můžeš ji ukončit i dřív, a to v případě, že půjdeš na PCR test, který vyjde negativně. 
Co když se u mě během karantény či izolace projeví příznaky? V izolaci musíš zůstat do té doby, než vymizí příznaky. Jakmile alespoň dva dny žádné mít nebudeš, praktický lékař ti může karanténu či izolaci ukončit. V takovém případě musíš povinně jít na PCR test.
Dostanu certifikát o prodělání nemoci? Jen v případě pozitivního PCR testu. Jen v případě pozitivního PCR testu.

Vyšel ti pozitivní antigenní test na odběrovém místě, pozitivní PCR test nebo jsi měl kontakt s pozitivní osobou testovanou PCR metodou? Musíš dodržovat tato pravidla

  Osoby s příznaky, kterým vyšel pozitivní antigenní test provedený zdravotníkem Můj PCR test je pozitivní Měl jsem rizikový kontakt s někým, kdo je pozitivní po PCR testování
Karanténa/izolace 5 dnů. 5 dnů. 5 dnů.
Mám jít na PCR test? Ano, musíš na PCR test. X Při projevení příznaků lékař vystaví žádanku.
Kdy mohu ukončit karanténu nebo izolaci? Po 5 dnech od provedení testu, ale pouze v případě, že nemáš žádné příznaky. Po 5 dnech od zahájení izolace, ale nesmíš mít žádné příznaky. Izolaci ti ukončí lékař. Po 5 dnech od zahájení karantény, ale pouze v případě, že nemáš žádné příznaky.
Co když se u mě během karantény či izolace příznaky? Izoluj se až do té doby, než příznaky odezní. Jakmile alespoň dva dny žádné mít nebudeš, praktický lékař ti může karanténu či izolaci ukončit. Izoluj se až do té doby, než příznaky odezní. Jakmile alespoň dva dny žádné mít nebudeš, praktický lékař ti může karanténu či izolaci ukončit. Zkontaktuj praktického lékaře, který ti vystaví žádanku na PCR test.
Dostanu certifikát o prodělání nemoci? Jen v případě pozitivního PCR testu.  Ano. Jen v případě pozitivního PCR testu.
Domů
Sdílet
Diskuse