Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. února 2022 12:30
Čas čtení 0:51
Tereza Šnajdrová

Švédsko bojuje s nedopalky neobvyklým způsobem. Ke sbírání odpadu využívá vrány

Švédsko bojuje s nedopalky neobvyklým způsobem. Ke sbírání odpadu využívá vrány
Zdroj: Unsplash/Alexas_Fotos/volně k užití
NEWS EKOLOGIE
Uložit Uložené

Vedení švédského města Södertälje se již nemohlo dívat na cigaretové nedopalky, které hyzdí tamní ulice a do boje se rozhodla vyslat vrány. Ty jsou vycvičené tak, aby nedopalky sesbíraly a odnesly je do stroje, který je za to odmění pamlskem.

Severské země nám mohou jít v mnohém příkladem a jinak tomu není ani tentokrát. Ve švédském městečku Södertälje mají speciálně vycvičené vrány, které v ulicích města sbírají nedopalky a odnáší je do speciálního stroje, který je za odpad odmění pamlskem. Vedení města inovativním způsobem navíc ušetří až 15 milionů švédských korun ročně (zhruba 34,5 milionu korun), informuje The Guardian.

Doporučeno
Zeman ve Sněmovně: Nastal čas dluhy splácet. Škrtat výdaje zvládne cvičený foxteriér Zeman ve Sněmovně: Nastal čas dluhy splácet. Škrtat výdaje zvládne cvičený foxteriér 18. února 2022 11:55

Divocí ptáci se do sběru nedopalků zapojují velmi rádi, neboť za každý odevzdaný nedopalek do speciálního stroje obdrží malou odměnu, která zaplní jejich bříška. „Jsou to divocí ptáci, ale do úklidu ulic se zapojují dobrovolně,“ řekl zakladatel společnosti Corvid Cleaning Christian Günther-Hanssen. Právě jeho firma přišla s nápadem, jak švédské město Södertälje vyčistit od nedopalků. 

Domů
Sdílet
Diskuse