Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2022 18:03
Čas čtení 1:23
Vojtěch Vanda

Jana Černochová: Česko zdvojnásobí vojenskou pomoc Ukrajině

Jana Černochová: Česko zdvojnásobí vojenskou pomoc Ukrajině
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ JANA ČERNOCHOVÁ UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Česko poskytlo Ukrajině pomoc ukrajinské armádě v hodnotě 725 milionů korun. Podle Černochové by se částka měla minimálně zdvojnásobit.

Česká republika se chystá nadále pokračovat ve spolupráci s ukrajinskou armádou a hodlá ji podpořit. V Otázkách Václava Moravce to v neděli uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Dosud měla republika poslat vojenskou pomoc v hodnotě 725 milionů korun, přičemž tato částka by se měla ještě minimálně zdvojnásobit. 

Doporučeno
Zabavené domy ruských oligarchů v Británii by mohly sloužit jako ubytování pro ukrajinské uprchlíky Zabavené domy ruských oligarchů v Británii by mohly sloužit jako ubytování pro ukrajinské uprchlíky 13. března 2022 13:31

O jaký materiál půjde, z bezpečnostních důvodů neuvedla, nicméně se počítá s tím, že pomoc z Česka určitě přijde. Pomoc by měla pokrýt některé z požadavků, které dala Ukrajina k dispozici. Na navýšení pomoci se využije dle ministryně obrany i podpora z Evropské unie. S tímto postupem souhlasil i bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). 

Podle Černochové také Evropská unie schválila žádost České republiky o dodání 25 modulárních základen, které by mohly ubytovat až 50 tisíc uprchlíků. Ministryně obrany dodala, že doručení těchto základen do Česka by mohlo proběhnout v horizontu dvou týdnů. Podle ní může pomoci i armáda – stanovým městem, které již vojenské složky postavily na Slovensku. Jeho stavba trvá zhruba dva dny a pojme 400 lidí.

Kraje už mají vytipovaná místa

Kde by mohly moduly pro uprchlíky stát, už mají kraje údajně vytipováno. V Otázkách to uvedl předseda Asociace krajů České republiky a jihočeského hejtmana Martin Kuba (ODS). „Budeme o tom jednat s vládou, budou stát nejdříve za tři týdny nebo za měsíc,“ řekl ve studiu.

Doporučeno
Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) Příběhy uprchlíků: Když byla rodina na Ukrajině, brečela jsem každý den (Reportáž) 10. března 2022 7:00

Hejtmani teprve navrhnou tři až čtyři místa v každém kraji, které musí mít jasné parametry – navázání na infrastrukturu, dobrou dostupnost pro děti do škol a možnost uprchlíků se normálně zapojit do běžného života. Zástupci krajů budou s ministry jednat v neděli večer.

Kuba následně dodal, že nejen úřady, ale i obyvatelé musí být připraveni na to, že lidé z Ukrajiny budou potřebovat dlouhodobou a systematickou pomoc. „Musíme řešit, co se bude dít dál – za týden, měsíc, za půl roku. To všechno chce systémová řešení. Můžeme být vystaveni tomu, že v každém kraji přibyde počet lidí, kolik má obyvatel například jedno okresní město,“ řekl. 

Černochová ale dodala, že je třeba klást důraz na to, že se jedná o dočasnou záležitost. Povinností je ukončit válku a umožnit shledání rodin. Do té doby je třeba pomáhat.

Domů
Sdílet
Diskuse