Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2022 17:10
Čas čtení 1:22
Ilona Hobzová

Zelenskyj: Jsem připraven na jednání s Putinem. Pokud selžou, může to znamenat třetí světovou válku

Zelenskyj: Jsem připraven na jednání s Putinem. Pokud selžou, může to znamenat třetí světovou válku
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Ukrajinský prezident to řekl v rozhovoru pro CNN.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli uvedl, že je připraven zahájit jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Pokud ale jednání selžou, mohlo by to podle Zelenského znamenat třetí světovou válku. Řekl to v exkluzivním rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN

Doporučeno
Radiační situace je přísně sledována. Jakmile se něco mihne nad Evropou, víme to, říká jaderná vědkyně Adéla Chalupová (Rozhovor) Radiační situace je přísně sledována. Jakmile se něco mihne nad Evropou, víme to, říká jaderná vědkyně Adéla Chalupová (Rozhovor) 20. března 2022 7:00

Je čas se sejít

Zelenskyj uvedl, že je připravený s Putinem jednat poslední dva roky. Současnou válku jinak podle něj ukončit nelze. „Myslím si, že je nutné použít jakýkoli formát, jakoukoli šanci k tomu, abychom měli s Putinem možnost vyjednávat. Ale když tyhle pokusy selžou, znamenalo by to, že půjde o třetí světovou válku,“ řekl Zelenskyj novináři Fareedu Zakariovi. 

Zelenskyj naléhá na jednání především proto, že válka vstupuje do čtvrtého týdne. Řekl, že rozhovory musí přijít bezodkladně, jinak by ztráty Ruska byly obrovské. „Vždycky jsme byli pro dialog a nabízeli řešení pro mír. Chci, aby to všichni v Moskvě slyšeli. Je čas se sejít. Čas si promluvit. Je čas obnovit územní celistvost a spravedlnost pro Ukrajinu,“ uvedl.

Zelenskyj již dříve řekl, že jeho priority, o kterých bude na jednání usilovat, jsou jasné: „Konec války, bezpečnostní záruky, suverenita, obnovení územní celistvosti, skutečné záruky pro naši zemi, skutečná ochrana pro naši zemi.“

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Dosud se mírových jednání účastnili jen ukrajinská a ruská delegace. Čtyři kola jednání ale nepřinesla žádná výrazná řešení. Podobně dopadlo také setkání ruského a ukrajinského ministra zahraničí. 

Kdyby byla Ukrajina v NATO, válka by nezačala

Zelenskyj také v rozhovoru pro CNN uvedl, že pokud by byla Ukrajina členem Severoatlantické aliance (NATO), válka by nezačala„Chtěl bych získat bezpečnostní záruky pro svou zemi, pro svůj lid. Pokud jsou členové NATO připraveni přijmout nás do aliance, ať to udělají okamžitě. Každý den totiž umírají lidé,“ dodal Zelenskyj.

Zelenskyj v uplynulých týdnech také vyzýval západní země k vyhlášení bezletové zóny nad Ukrajinou. To však NATO odmítlo. Znamenalo by to totiž, že by se Severoatlantická aliance stala součástí konfliktu.

Domů
Sdílet
Diskuse