Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2022 15:01
Čas čtení 1:00
Radim Šlechta

Ženy v Afghánistánu protestují proti zavřeným školám. Za svobodu vzdělávání jsou prý ochotné i zemřít

Ženy v Afghánistánu protestují proti zavřeným školám. Za svobodu vzdělávání jsou prý ochotné i zemřít
Zdroj: TASR/AP
NEWS AFGHÁNISTÁN TÁLIBÁN
Uložit Uložené

V Kábulu protestovaly ženy proti zavření škol pro ženy. Rozehnali je ozbrojenci.

Ženy a dívky protestují proti opětovnému zavření škol na území Afghánistánu. Reagují na fakt, že ženy budou moci navštěvovat jenom základní školy do šesté třídy. Protesty proběhly poblíž budovy ministerstva školství v Kábulu a vyzývaly hnutí Tálibán, aby poskytlo stejná práva na vzdělání ženám i mužům. Informoval o tom server The Independent.

Doporučeno
Je zvláštní, že se u žen zranitelnost považuje za něco špatného, že panuje nedůvěra k citlivosti, říká kapela Viah (Rozhovor) Je zvláštní, že se u žen zranitelnost považuje za něco špatného, že panuje nedůvěra k citlivosti, říká kapela Viah (Rozhovor) 25. března 2022 8:30

Protestující ženy a dívky, které se domáhaly práva na vzdělání, vyjadřovaly v Kábulu svůj nesouhlas s uzavřením středních škol pro dívky. Krátce po zahájení protestů demonstrantky ozbrojenci rozehnali. Ženy ale řekly, že jsou ochotny zemřít. Údajně plánují další demonstrace.

„Pokud jde o svobodu dívek a žen ve vzdělání, jsem ochotna zemřít,“ řekla podle stanice BBC jedna z učitelek, která se protestu zúčastnila. Podle ní není život bez práva na vzdělání nepříjemný a pokud se jej nedomohou, klidně můžou zemřít.

Dívky se vzdělávají do 11 let

Poté, co Tálibán přišel k moci, znemožnil se dívkám vzdělávání. Školy pro ně byly uzavřeny celých sedm měsíců. Jenom pár dní po jejich opětovném otevření se školy opět zavřely. Vzdělání tak je dostupné jen dívkám do 11 let, tedy do šesté třídy základní školy. V oběžníku přitom upozorňoval, že od nového školního roku bude vzdělání dostupné všem dívkám za podmínek, že budou oddělené chlapecké a dívčí školy.

Doporučeno
Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR Na Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách. „O jejich hrdinství se tolik nemluví,“ říká ředitelka Wikimedia ČR 25. března 2022 7:00

Školy budou podle Tálibánu uzavřeny, dokud se vedení nepodaří vypracovat vzdělávací plán v souladu s afghánskou kulturou a islámským právem. Povstalecké hnutí se poprvé dostalo k moci v 90. letech minulého století. Tehdy se vzdělávání ženám upřelo. Po srpnovém povstání ale vedení ozbrojenců slibovalo, že vzdělání bude dívkám dostupné.

Domů
Sdílet
Diskuse