Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2022 v 9:44
Čas čtení 1:24
Ilona Hobzová

Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko vzniku desítek nemocí včetně rakoviny, uvádí studie

Lidé s cukrovkou 2. typu mají vyšší riziko vzniku desítek nemocí včetně rakoviny, uvádí studie
Zdroj: unsplash
ZAJÍMAVOSTI ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Britští vědci to zjistili z dat od více než tří milionů lidí

U lidí s onemocněním cukrovky 2. typu je podle zjištění britských vědců mnohem vyšší riziko celkem padesáti sedmi onemocnění včetně rakoviny, onemocnění ledvin a neurologických onemocnění. O studii, kterou vědci prezentovali na právě probíhající konferenci Diabetes UK, informoval britský deník The Guardian. 

Alarmující výsledky

Dosud nejkomplexnější studii k problematice diabetes 2. typu vědci představili na konferenci. Vědcům z Univerzity v Cambridge se v ní na základě dat více než tří milionů obyvatel Spojeného království starších třiceti let podařilo analyzovat skutečný rozsah rizik cukrovky 2. typu. Zjistili, že u lidí s diagnózou diabetes 2. typu se rozvine padesát dlouhodobých onemocnění v průměru o pět let dříve, než u lidí bez této nemoci. 

Cukrovka 2. typu

Jde o chronické onemocnění, které vzniká, když tělo nedokáže vytvářet dostatek inzulinu – hormonu, který řídí množství glukózy v krvi – a nedokáže účinně využít inzulin, který umí vytvořit. Příčiny tohoto onemocnění nejsou zcela známy, nejčastěji souvisí s nadváhou, jiným chronickým onemocněním nebo s rodinnou anamnézou.

Rozvíjí se postupně, nemocný si příznaků nejdříve nemusí vůbec všimnout. Patří mezi ně nadměrné močení, extrémní žízeň, únava, kandidóza / svědění na genitáliích neboli kvasinková infekce, rozmazané vidění nebo úbytek tělesné hmotnosti.

V České republice v současné trpí cukrovkou okolo 850 tisíc lidí, přičemž se odhaduje, že dalších až 200 tisíc o této nemoci neví. „Česká diabetická asociace tvrdí, že pokud by počet diabetiků přibýval podobným tempem jako nyní (zhruba 10 tisíc za rok), bude v roce 2035 postižen tímto onemocněním každý desátý občan České republiky bez ohledu na věk,“ uvedla společnost Janssen.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse