Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 v 12:57
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

ČHMÚ rozšířil výstrahu: Do Česka míří silný vítr s nárazy nad 65 km/h

ČHMÚ rozšířil výstrahu: Do Česka míří silný vítr s nárazy nad 65 km/h
Zdroj: Unsplash/Khamkéo Vilaysing/volně k užití (ilustrační foto)
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu. Kromě nízkého stupně nebezpečí v souvislosti s nízkými teplotami a námrazou bude na západě Česka od pondělní foukat silný vítr.

V sobotu jsme tě informovali o výstraze Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který varoval před nízkými teplotami, hustým sněžením a námrazou. ČHMÚ nyní výstrahu rozšířil a na západě Čech bude od pondělí platit nízký stupeň nebezpečí v souvislosti se silným větrem s nárazy nad 65 km/h.

Doporučeno
ČHMÚ varuje: Po celém Česku platí výstraha před námrazou a nízkými teplotami, v některých krajích i před sněhem ČHMÚ varuje: Po celém Česku platí výstraha před námrazou a nízkými teplotami, v některých krajích i před sněhem 2. dubna 2022 v 13:03

Nízký stupeň nebezpečí v souvislosti se silným větrem bude platit od pondělního odpoledne až do úterý, a to v Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Nárazy budou přesahovat 65 km/h a slábnout by vítr mohl začít až v úterý odpoledne.

Kvůli silnému větru hrozí poškození stromů, lesních porostů, ale také menší škody na budovách. I při pohybu venku by měl být opatrný, neboť hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi. Vítr může komplikovat i dopravu. 

Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbejte zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezte túry a nevydávejte se zejména do hřebenových partií,“ varuje ČHMI.

I nadále pak platí výstraha před sněhem a námrazou, a to především v Jihočeském kraji. „V neděli večer a v noci na pondělí klesnou teploty na -2 až -6 °C, při vyjasnění kolem -8 °C. Mráz může v nižších polohách poškodit vegetaci,“ dodává ČHMI.

Domů
Sdílet
Diskuse