Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 9:44
Čas čtení 1:08
Radim Šlechta

Vláda schválila jednorázovou dávku 5000 korun na dítě. Příspěvek dostanou rodiny s příjmem do 1 milionu ročně

Vláda schválila jednorázovou dávku 5000 korun na dítě. Příspěvek dostanou rodiny s příjmem do 1 milionu ročně
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Domácnosti s příjmem pod milion korun by se měly dočkat jednorázového příspěvku 5 tisíc korun na každé dítě.

Vláda rozhodla o jednorázovém příspěvku na každé dítě ve výši 5 tisíc korun pro domácnosti s příjmem pod milion korun. Domácnosti, kterých se příspěvek týká, by se jej měly dočkat nejpozději v srpnu. Kabinet Petra Fialy (ODS) zvýší také čerpání rodičovského příspěvku a plánuje podpořit flexibilní a zkrácené úvazky a dětské skupiny. Vláda o změnách informovala na tiskové konferenci.

„Jsou to konkrétní a cílená opatření, která pocítí všechny rodiny, na které dopadají důsledky Putinovy války na Ukrajině a zvyšování cen,“ uvádí premiér Fiala na Twitteru. Komentuje tak nové opatření vlády, v rámci kterého dostanou domácnosti s příjmem pod milion korun ročně jednorázový příspěvek na každé dítě pod 18 let. Jeho výši vláda vyčíslila na 5 tisíc korun. 

„Dnešní opatření jsou směřována na rodiče a samoživitele, protože to je opravdu velmi zranitelná skupina. Dnes jsme se rozhodli jít cestou jednorázové podpory tak, abychom zacílili na ty, kteří mají vyšší náklady spojené s energiemi a potravinami,“ uvádí ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU–ČSL).

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Novelu nyní musí posoudit obě komory parlamentu. Podle ministra Jurečky by měl být stát schopný příspěvky vyplatit v srpnu, aby domácnosti lépe pokryly náklady na nástup dětí do školy.

„Technické řešení doladíme, chceme na to velmi rychle udělat speciální zákon ve zrychleném řízení, aby byl během měsíce, měsíce a půl hotov,“ uvedl Jurečka. Není tedy ještě jasné, zda se příspěvky budou vyplácet automaticky nebo bude nutné o ně zažádat. Vláda plánuje také zvýšit maximální výši čerpaní rodičovského příspěvku z 10 na 13 tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse