Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2022 v 9:44
Čas čtení 1:08
Radim Šlechta

Vláda schválila jednorázovou dávku 5000 korun na dítě. Příspěvek dostanou rodiny s příjmem do 1 milionu ročně

Vláda schválila jednorázovou dávku 5000 korun na dítě. Příspěvek dostanou rodiny s příjmem do 1 milionu ročně
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Domácnosti s příjmem pod milion korun by se měly dočkat jednorázového příspěvku 5 tisíc korun na každé dítě.

Vláda rozhodla o jednorázovém příspěvku na každé dítě ve výši 5 tisíc korun pro domácnosti s příjmem pod milion korun. Domácnosti, kterých se příspěvek týká, by se jej měly dočkat nejpozději v srpnu. Kabinet Petra Fialy (ODS) zvýší také čerpání rodičovského příspěvku a plánuje podpořit flexibilní a zkrácené úvazky a dětské skupiny. Vláda o změnách informovala na tiskové konferenci.

„Jsou to konkrétní a cílená opatření, která pocítí všechny rodiny, na které dopadají důsledky Putinovy války na Ukrajině a zvyšování cen,“ uvádí premiér Fiala na Twitteru. Komentuje tak nové opatření vlády, v rámci kterého dostanou domácnosti s příjmem pod milion korun ročně jednorázový příspěvek na každé dítě pod 18 let. Jeho výši vláda vyčíslila na 5 tisíc korun. 

„Dnešní opatření jsou směřována na rodiče a samoživitele, protože to je opravdu velmi zranitelná skupina. Dnes jsme se rozhodli jít cestou jednorázové podpory tak, abychom zacílili na ty, kteří mají vyšší náklady spojené s energiemi a potravinami,“ uvádí ministr práce a sociálních věci Marian Jurečka (KDU–ČSL).

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 v 16:55

Novelu nyní musí posoudit obě komory parlamentu. Podle ministra Jurečky by měl být stát schopný příspěvky vyplatit v srpnu, aby domácnosti lépe pokryly náklady na nástup dětí do školy.

„Technické řešení doladíme, chceme na to velmi rychle udělat speciální zákon ve zrychleném řízení, aby byl během měsíce, měsíce a půl hotov,“ uvedl Jurečka. Není tedy ještě jasné, zda se příspěvky budou vyplácet automaticky nebo bude nutné o ně zažádat. Vláda plánuje také zvýšit maximální výši čerpaní rodičovského příspěvku z 10 na 13 tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse