Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 14:37
Čas čtení 0:49
Barbora Volfová

Oklahoma schválila zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství

Oklahoma schválila zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství
Zdroj: Unsplash
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zákaz potratů podle texaského zákona umožňuje občanskoprávní vymáhání

Sněmovna v Oklahomě ve čtvrtek schválila republikánský zákon o zákazu potratů po šesti týdnech těhotenství, který vstoupí v platnost, jakmile bude podepsán. Návrh zákona uvádí, že civilisté mohou žalovat lékaře, kteří zákrok provádějí. To by v důsledku zavřelo dveře ženám, které cestovaly do Oklahomy kvůli restriktivním zákonům jinde, infomuje o tom CNN.

Téměř úplný zákaz v Oklahomě nabádá občany, aby žalovali kohokoli, kdo je podezřelý z napomáhání lidem k potratu. Pokud by byl podepsán, stal by se nejpřísnějším zákonem o potratech v USA. Guvernér Kevin Stitt podle webu Axios již dříve řekl, že podepíše jakýkoli zákon proti potratům, který mu skončí na stole.

Je to jeden z mnoha návrhů zákonů schválených tento měsíc oklahomským zákonodárcem o omezení práv na interrupci a přichází uprostřed hnutí republikány vedených států k výraznému omezení procedury.

Návrh zákona, který uděluje výjimky jen pro „výjimečné situace“ ohrožující život těhotné ženy, ale ne pro znásilnění nebo incest, schválil Senát v Oklahomě v březnu a nyní jde ke guvernérovi, od kterého se očekává, že jej podepíše, informuje Washington Post.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Žádáme státní soudy, aby dodržovaly ústavu státu a použily precedent z Oklahomy k zablokování těchto zákeřných zákazů potratů dříve, než vstoupí v platnost,“ uvedla v prohlášení Nancy Northup, prezidentka Centra pro reprodukční práva, které zastupuje žalobce.

Domů
Sdílet
Diskuse