Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 v 14:37
Čas čtení 0:49
Barbora Volfová

Oklahoma schválila zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství

Oklahoma schválila zákon zakazující potraty po šestém týdnu těhotenství
Zdroj: Unsplash
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zákaz potratů podle texaského zákona umožňuje občanskoprávní vymáhání

Sněmovna v Oklahomě ve čtvrtek schválila republikánský zákon o zákazu potratů po šesti týdnech těhotenství, který vstoupí v platnost, jakmile bude podepsán. Návrh zákona uvádí, že civilisté mohou žalovat lékaře, kteří zákrok provádějí. To by v důsledku zavřelo dveře ženám, které cestovaly do Oklahomy kvůli restriktivním zákonům jinde, infomuje o tom CNN.

Téměř úplný zákaz v Oklahomě nabádá občany, aby žalovali kohokoli, kdo je podezřelý z napomáhání lidem k potratu. Pokud by byl podepsán, stal by se nejpřísnějším zákonem o potratech v USA. Guvernér Kevin Stitt podle webu Axios již dříve řekl, že podepíše jakýkoli zákon proti potratům, který mu skončí na stole.

Je to jeden z mnoha návrhů zákonů schválených tento měsíc oklahomským zákonodárcem o omezení práv na interrupci a přichází uprostřed hnutí republikány vedených států k výraznému omezení procedury.

Návrh zákona, který uděluje výjimky jen pro „výjimečné situace“ ohrožující život těhotné ženy, ale ne pro znásilnění nebo incest, schválil Senát v Oklahomě v březnu a nyní jde ke guvernérovi, od kterého se očekává, že jej podepíše, informuje Washington Post.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

„Žádáme státní soudy, aby dodržovaly ústavu státu a použily precedent z Oklahomy k zablokování těchto zákeřných zákazů potratů dříve, než vstoupí v platnost,“ uvedla v prohlášení Nancy Northup, prezidentka Centra pro reprodukční práva, které zastupuje žalobce.

Domů
Sdílet
Diskuse