Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2022 14:56
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

Kdo dostane 5 000 korun za dítě? Jurečka se musel opravit, uvedl špatnou informaci

Kdo dostane 5 000 korun za dítě? Jurečka se musel opravit, uvedl špatnou informaci
Zdroj: ČTK/Říhová Michaela
NEWS MARIAN JUREČKA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podle původního oznámení vlády měla příspěvek dostat domácnosti s čistým ročním příjmem do milionu korun.

Vláda ve čtvrtek rozhodla o jednorázovém příspěvku na každé dítě ve výši 5 tisíc korun. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nejprve na tiskové uvedl, že půjde o rodiny s příjmem do milionu korun hrubého. V sobotu se ale na sociálních sítích opravil, že pomoc rodinám se bude týkat těch, jejichž příjem je do jednoho milionu korun hrubého.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se ve světě investic? Tyto pojmy by ti neměly chybět ve slovníku KVÍZ: Vyznáš se ve světě investic? Tyto pojmy by ti neměly chybět ve slovníku 30. dubna 2022 13:30

Na příspěvek dosáhne méně lidí 

„Na tiskové konferenci jsem sdělil nepřesnost, za kterou se omlouvám. Nechci se vymlouvat, v poznámkách jsem měl i jiné varianty, které se odvíjely od čistého příjmu a přehlédl jsem se,“ napsal na Twitter Jurečka.

Na nepřesnost upozornil server Seznam Zprávy. „Ve 4. čtvrtletí 2021 byla průměrná mzda 40 135 korun, v 1. čtvrtletí 2022 může být i více než 41 500 korun, takže 83 tisíc hrubého jsou dvě průměrné mzdy, celkem tedy příjem 1 milion korun hrubého ročně. Návrh zákona bude obsahovat 1 milion hrubého,“ potvrdil pro server ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Na příspěvek tak dosáhne méně lidí. Domácnosti, kterých se příspěvek týká, by se jej měly dočkat nejpozději v srpnu. Novelu nyní projednají obě komory Parlamentu. Kabinet Petra Fialy (ODS) zvýší také čerpání rodičovského příspěvku a plánuje podpořit flexibilní a zkrácené úvazky a dětské skupiny.

Zpět
Sdílet
Diskuse