Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 17:30
Čas čtení 0:53
Radim Šlechta

WHO: Covid-19 si vyžádal podstatně víc obětí. Mrtvých je podle organizace téměř 15 milionů

WHO: Covid-19 si vyžádal podstatně víc obětí. Mrtvých je podle organizace téměř 15 milionů
Zdroj: TASR/AP/ilustračná fotografia
NEWS KORONAVIRUS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Během pandemie, zdá se, zemřelo násobně více lidí, než jsme si mysleli.

Některé země špatně vyhodnotily ztráty, které jim pandemie koronaviru způsobila. Vyplývá to z nových poznatků Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní si nemoc covid-19 vyžádala dohromady téměř 15 milionů obětí. Oficiální čísla WHO přitom mluví přibližně o 6,2 milionech. 

Téměr třikrát větší počet obětí, než se v oficiálních číslech uvádí. Tak zní momentální postoj WHO k datům o dopadech pandemie koronaviru. Zatímco statistiky mluví o 6,2 milionech zemřelých osob, vědci si všimli za období pandemie velkého počtu nadúmrtí. To udává, kolik za určité období zemře osob oproti dlouhodobému průměru.

Na základě nových poznatků o nadúmrtí v jednotlivých zemích se Světová zdravotnická organizace domnívá, že si covid-19 vyžádal ve skutečnosti téměř 15 milionů životů. Do těchto odhadů započítává organizace také ty oběti, kterým se kvůli přetíženému zdravotnímu systému nedostalo pomoci.

„Je to tragédie. Je to ohromující číslo a je důležité, abychom uctili ztracené životy a abychom dohnali politiky k odpovědnosti,“ řekla BBC doktorka Samira Asma z datového oddělení WHO. Podle ní je důležité umět mrtvé správně počítat. Společnost tak díky získaným a správně interpretovaným datům může lépe zhodnotit situaci v období dalších případných krizí.

Podle WHO jednotlivé země výrazně podhodnotily počty obětí. Nejvíce se podle WHO od reality liší čísla v Egyptě, kde je počet obětí 11,6krát vyšší, Indii s 9,9krát vyšším počtem zemřelých nebo v Pákistánu, kde se tento počet oproti uváděným datům liší 8krát.

Domů
Sdílet
Diskuse