Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2022 v 18:36
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

Americký stát Louisiana chce potraty posuzovat jako vraždu. Navržený zákon je ale protiústavní

Americký stát Louisiana chce potraty posuzovat jako vraždu. Navržený zákon je ale protiústavní
Zdroj: Getty Images/Montinique Monroe
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Danny McCormick, republikánský člen Sněmovny reprezentantů, se snaží postavit umělé přerušení těhotenství mimo zákon.

Zákonodárci amerického státu Louisiana chtějí potrat učinit trestným. Podle nich by měl být každý, kdo interrupci podstoupí nebo ji provede, považován za vraha. Takoví lidé by mohli dostat až doživotní trest odnětí svobody. Informuje o tom server Louisiana Illuminator.

Za mříže na doživotí by se mohl v Louisianě dostat každý, kdo podstoupí nebo provede umělé přerušení těhotenství. Autorem návrhu louisianského zákona je člen sněmovny reprezentantů Danny McCormick, který horuje za to, aby státní zástupce mohl stíhat případy potratů, které místní okresní prokurátor odmítne.

„Pokud se více než 15 států může vzepřít federální vládě kvůli marihuaně, můžeme to udělat i my, abychom zachránili životy nevinných dětí,“ řekl McCormick. Narážel na to, že některé státy se federální vládě již vzepřely přijetím lékařské marihuany. Louisiana by podle něj neměla čekat, až dojde Nejvyšší soud k oficiálnímu verdiktu.

Podporovatelé McCormickova návrhu před výborem odříkavali verše z Bible. Jedna ze zastánkyň, právnička Susan Raborn, tvrdila, že lidé podporující potraty jsou rasisté a chtějí zabíjet děti menšin. Podle statistik však umělé přerušení těhotenství nijak výrazně u menšin ve Spojených státech nepřevládá. Potraty se týkají Afroameričanů z 38 %, bělochů z 33 % a hispánců z 21 %.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Podle odpůrců návrhu by se zákon dotkl také možnosti umělého oplození, zmrazení embryí, ale také antikoncepčních pilulek, nitroděložních tělísek nebo „pilulek po“. Podle jejich výkladu by všechny tyto formy nehormonální antikoncepce byly nově postaveny mimo zákon.

Oficiální verdikt soudu o zrušení federálního práva na potrat by mohl vzejít v platnost v příštích dvou měsících.

Domů
Sdílet
Diskuse