Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 18:38
Čas čtení 0:47
Barbora Volfová

Opičí neštovice se šíří nečekaně rychle. Případů bude přibývat, varují britští vědci

Opičí neštovice se šíří nečekaně rychle. Případů bude přibývat, varují britští vědci
Zdroj: TASR/AP
NEWS OPIČÍ NEŠTOVICE ZPRÁVY Z DOMOVA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nové případy hlásí evropské státy Švýcarsko, Německo, Rakousko a další.

Britští vědci varují před nárůstem nových případů opičích neštovic. Ty jsou momentálně hlášeny z Evropy, USA, Kanady i Austrálie. Počet případů překvapuje lékaře. Ti si kladou otázku, proč se tento virus, dosud obvyklejší v Africe, šíří na západ. Informuje o tom The Guardian.

Doporučeno
Opičí neštovice: Potvrzeno je již 80 případů ve 12 zemích světa včetně Evropy Opičí neštovice: Potvrzeno je již 80 případů ve 12 zemích světa včetně Evropy 21. května 2022 10:55

Nové případy opičích neštovic byly v posledních dnech potvrzeny ve Švýcarsku, Německu, Belgii, Francii a Rakousku. Předtím ohlásily infekce i Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Spojené státy americké, Švédsko, Austrálie a Kanada. Česká republika doposud neeviduje žádné případy.

opičie kiahne
Zdroj: TASR/CDC via AP

„Jsem si jistá, že uvidíme více případů. Opičí neštovice mají inkubační dobu mezi jedním až třemi týdny, takže je pravděpodobné, že uvidíme nové infekce mezi těmi, kteří byli v raném kontaktu s prvními případy epidemie," uvedla pro The Guardian Charlotte Hammer, expertka z Cambridgeské univerzity.

Doporučeno
Opičí neštovice hlásí už i Izrael, podle WHO zaznamenalo nákazu již 12 členských států. Ohniskem mohl být festival Opičí neštovice hlásí už i Izrael, podle WHO zaznamenalo nákazu již 12 členských států. Ohniskem mohl být festival 22. května 2022 11:59

Opičí neštovice byly v minulosti nalezeny mimo Afriku, ale počet a rozsah případů v současné epidemii je podle odborníků neobvyklý. Americký prezident Joe Biden v sobotu řekl, že by opičí neštovice měly znepokojovat každého, píše New York Post.

Je možné, že účinky dřívějšího hromadného očkování proti neštovicím mizí, lidem tak zbývá méně ochranných protilátek proti blízce příbuzným opičím neštovicím. „Buď je virus jiný, nebo se možná naše náchylnost k němu změnila,“ dodává Hammer.

Domů
Sdílet
Diskuse