Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. května 2022 15:16
Čas čtení 1:35
Ilona Hobzová

VIDEO: Studentovi na Floridě zakázali v projevu uvést slovo gay. Místo toho mluvil o svých kudrnatých vlasech

VIDEO: Studentovi na Floridě zakázali v projevu uvést slovo gay. Místo toho mluvil o svých kudrnatých vlasech
Zdroj: Reclaim Pride/Petr Zewlakk Vrabec
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Moricz je nejmladším žalobcem v soudním sporu proti floridskému zákonu o rodičovských právech a vzdělávání, kterému se přezdívá Don't Say Gay.

Zander Moricz byl jako předseda třídy pověřen promočním projevem na Pine View School v Osprey na Floridě. Během něj mluvil o svých zkušenostech a aktivismu jako student, který se otevřeně přiznal k homosexuální orientaci. V projevu ale nikdy explicitně nezmínil slovo gay. Důvodem byla cenzura, kterou mu pohrozilo vedení školy, pokud takové slovo použije. 

Kudrnaté vlasy jako kód pro slovo gay

O cenzuře ze strany školy Moricz napsal na začátku května na sociální síti. Uvedl, že si ho ředitel školy zavolal do své kanceláře a pohrozil mu, že pokud zmíní cokoli, co souvisí s jeho aktivismem, vypnou mu mikrofon a jeho projev ukončí. Moricz se tak rozhodl slovo gay nahradit výrazem „mít kudrnaté vlasy“.

V projevu tak například zaznělo: „Dřív jsem své kudrnaté vlasy nesnášel. Od rána do večera jsem z nich byl v rozpacích, zoufale jsem se je snažil narovnat. (...) Mít kudrnaté vlasy je na Floridě kvůli vlhkosti těžké. Ale rozhodl jsem se, že budu pyšný na to, kým jsem. Bude mnoho dalších dětí s kudrnatými vlasy, které by potřebovaly komunitu, jako je Pine View, ale nebudou ji mít. Místo toho se budou snažit se změnit, aby mohly ve vlhkém klimatu Floridy žít.“

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

Projev nebyl podle Moricze jediným případem, který se školou ohledně své homosexuální orientaci řešil. „Když vedení školy zjistilo, že organizuji akci Say Gay, nechalo strhnout všechny naše plakáty ze zdí a řeklo mi, abych protest ukončil a že když neuposlechnu, pošlou školní ochranku.“ Navzdory varování stávku uspořádal. „Nenechám se umlčet,“ doplnil.

Moricz je nejmladším žalobcem v soudním sporu proti floridskému zákonu o rodičovských právech a vzdělávání, kterému se přezdívá „Don't Say Gay“. V lednu návrh tohoto zákona schválil tamní sněmovní výbor pro vzdělávání a zaměstnanost. Pokud by zákon vešel v platnost, učitelé na Floridě by ve školách nemohli mluvit o tématech, která nejsou „přiměřená věku nebo vývojově vhodná pro studenty“. Konkrétně se píše o porušení „základního práva rozhodovat o výchově a kontrole svých dětí“.

Domů
Sdílet
Diskuse