Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2022 v 14:03
Čas čtení 0:55
Adéla Ježková

Ve středu se obnoví zkouška sirén, přerušena byla kvůli situaci na Ukrajině

Ve středu se obnoví zkouška sirén, přerušena byla kvůli situaci na Ukrajině
Zdroj: Pixabay/OtoZapletal/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ve středu ve 12 hodin dojde k obnovení zkoušky sirén. Informoval o tom Hasičský záchranný sbor na Twitteru.

Hasiči ve středu v poledne obnoví zkoušky sirén. Naposledy se uskutečnily před třemi měsíci v únoru, poté došlo k jejich přerušení, aby mezi lidmi prchajícími z války na Ukrajině nevyvolaly paniku.

„V České republice žije v současné době na 200 tisíc občanů Ukrajiny. Další k nám prchají před Putinovou agresí. Sirénami jim nechceme připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy. Rozhodnutí Hasičského záchranného sboru České republiky zrušit pravidelnou zkoušku sirén proto považuji za logické a správné,“ vysvětlil tehdy ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Není to ale poprvé, co se zkouška sirén zrušila. Bylo tomu tak například při povodních, při návštěvě prezidentů nebo během mimořádného stavu v souvislosti s pandemií covidu-19.

Doporučeno
Sirény ve středu nezazní. Zkoušku odvolali hasiči, nechtějí šířit paniku Sirény ve středu nezazní. Zkoušku odvolali hasiči, nechtějí šířit paniku 28. února 2022 v 11:50

Nyní se sirény rozezní opět každou první středu v měsíci po celém Česku ve 12:00. Výjimkou je Olomoucký kraj, kde zkouška začíná až deset minut po 12. hodině kvůli odbíjení orloje. „Je pro nás důležité pravidelně testovat sirény, které jsou součástí celého jednotného systému varování a vyrozumění. Vracíme zkoušky sirén do normálního stavu,“ vysvětlili zástupci Hasičského záchranného sboru ČR (HZS ČR) na Twitteru. 

„Nelekněte se a upozorněte své kamarády a známé z Ukrajiny,“ dodali. 

Domů
Sdílet
Diskuse