Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. června 2022 15:17
Čas čtení 1:32
Vojtěch Vanda

Pražský magistrát uzavře centrum pro uprchlíky ve Vysočanech, uvedl Hřib

Pražský magistrát uzavře centrum pro uprchlíky ve Vysočanech, uvedl Hřib
Zdroj: FOTO TASR/Jaroslav Novák
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ PRAHA UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Konec krajského asistenčního centra pro uprchlíky je naplánován na 15. června, informoval na tiskové konferenci po jednání Krizového štábu hl. m. Prahy primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v pražských Vysočanech ukončí svou činnost k 15. červnu. Informaci oznámil na středeční tiskové konferenci pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) po jednání Krizového štábu hl. m. Prahy k aktuální migrační vlně z Ukrajiny. Rozhodnutí přišlo podle primátora po dlouhé debatě a má hlavně manažerský charakter – hlavní město již prý nedokáže pojmout další uprchlíky. Migranti tak budou muset cestovat do jiných krajů.

Doporučeno
Forbes: Nejvlivnější ženou Česka je Věra Jourová Forbes: Nejvlivnější ženou Česka je Věra Jourová 1. června 2022 11:57

Na tiskovou konferenci dorazil primátor Hřib sám a hned na začátku přešel k věci. „Odpověď na návrhy, jakým způsobem motivovat přesun uprchlíků do jiných regionů, které nejsou tak zatížené jako Praha, se nenašla. Vyplynulo, že to není možné. Za těchto okolností nevidím ani světlo na konci tunelu,“ zmínil.

„Abychom neregistrovali lidi v místech, kde se o ně nemůžeme postarat, je skutečně nutné centrum uzavřít řízeným a koordinovaným způsobem za 14 dní. Je to skutečně jediný manažerský nástroj, který nám zůstal,“ dodal s tím, že centrum zůstane zavřené do doby, dokud nebude evidentní vyrovnání uprchlické zátěže v republice. „Není to nic proti ukrajinským uprchlíkům. Věřím, že ani oni sami nechtějí zůstávat v místech, kde jsou přeplněné kapacity,“ dodal.

Praha je přetížená

Podle Hřiba je hlavní město ve specifické situaci. V jiných samosprávných jednotkách, v nichž je spousta uprchlíků, totiž mají možnost si vypomoci se svými sousedy. Praha je však obklopena Středočeským krajem, který je na tom s kapacitami také špatně. Kromě analýzy krizového štábu opřel Hřib tuto informaci i o analýzu Člověka v tísni interpretovanou Danielem Hůlem.

„Jsem bytostně přesvědčen, že uprchlíkům pomáhat máme. Je nezbytné se o uprchlíky postarat, ale je třeba to dělat efektivně a koordinovaně a využívat všech veřejných prostředků. Momentálně je to postaveno tak, že za státní peníze vzniká problém, který za ně opět budeme muset řešit,“ komentoval Hřib.

Doporučeno
Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) Thirty Seconds to Mars přivezli do Prahy hudební mišmaš. Show připomínala rockový nářez i diskotéku z Horní Dolní (Reportáž) 16. května 2024 13:00

Na doporučení krizového štábu bude magistrát provádět i analýzu ubytovacích zařízení pro uprchlíky a jejich vůli v tom pokračovat v případě, že by se zrušil doplatek od kraje ve výši 140 korun. „Opět nechceme dělat ukvapené kroky,“ řekl primátor.

Hřib volá po prioritizaci řešení problému s kapacitami na vládní úrovni, a proto požádal o schůzku s premiérem Fialou. Domnívá se, že je nutné kvůli kapacitám zavést větší koordinaci nejen mezi vládními rezorty, ale i mezi samosprávami. „Hrozí narušení sociálního smíru a vznik problémů, který může vést k bezprecedentnímu nárůstu populismu, který jsme tu ještě neměli,“ ukončil Hřib.

Domů
Sdílet
Diskuse