Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2022 9:32
Čas čtení 0:39
Tereza Šnajdrová

Putinův poslanec chce zrušit nezávislost Litvy

Putinův poslanec chce zrušit nezávislost Litvy
Zdroj: Unsplash/Mantas Bytautas/volně k použití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ LITVA RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rozhodnutí přijaté v roce 1991 podle něj odporuje sovětské ústavě a mělo by být neplatné.

Jevgenij Fedorov, poslanec Putinovy strany Jednotné Rusko, chce zrušit nezávislost Litvy. Usnesení přijaté v roce 1991 podle něj odporuje sovětské ústavě a mělo by být neplatné, prohlásil to v rozhovoru pro zpravodaj Komsomolskaja pravda. Návrh na zneplatnění litevské nezávislosti bude projednávat Státní duma, informují Seznam Zprávy.

Doporučeno
České vysoké školy se v mezinárodním hodnocení propadly. Ta nejlepší skončila na 288. místě České vysoké školy se v mezinárodním hodnocení propadly. Ta nejlepší skončila na 288. místě 9. června 2022 8:15

„Došlo tam k porušení zákona o postupu při řešení otázek spojených s vystoupením ze SSSR. Ten například počítal s referendem – Litevci ho ale neuspořádali. Počítalo se i s přechodným obdobím, které bylo nutné k vyřešení kontroverzních otázek – obešli se bez něj. Měli zákonné právo odejít – ale šli jinou cestou,“ uvedl ruský poslanec Jevgenij Fedorov.

Fedorov nepochybuje o tom, že by zákonodárci jeho návrh neschválili. Jeho přijetí by mohlo změnit hranice NATO a otevřelo by cestu ke Kaliningradské oblasti. To by měl být i důvod, proč Rusko o zneplatnění nezávislosti Litvy usiluje.

„Litva je pro nás prioritou. Je to důležitější území než ostatní. Je to průchod do Kaliningradské oblasti. A důsledně provádějí nejagresivnější protiruskou politiku,“ dodal poslanec vládnoucí strany Jednotné Rusko.

Domů
Sdílet
Diskuse