Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2022 12:49
Čas čtení 1:51
Vojtěch Vanda

Policie provedla největší drogový zásah v historii Olomouckého kraje. Zabavila pseudoefedrin, metamfetamin a milion korun

Policie provedla největší drogový zásah v historii Olomouckého kraje. Zabavila pseudoefedrin, metamfetamin a milion korun
Zdroj: Policie ČR
ZAJÍMAVOSTI DROGY POLICIE ČR
Uložit Uložené

Podle zpráv policie se v Olomouckém kraji povedlo rozbít gang ze Šumperska, který minimálně dva roky organizoval obchod s chemikáliemi potřebnými k nelegální výrobě pervitinu. Šest lidí zatkli, jeden jim uniká.

Policisté mají za sebou historický zásah v Olomouckém kraji. Na začátku června zadrželi organizovanou skupinu osob, jejíž zachycení znamenalo největší zásah na drogové scéně v této oblasti. Zasahující jednotky zadržely šest osob, jeden člen skupiny policistům uniká. Co se zabaveného materiálu týče, policie našla tři a čtvrt kilogramu léčivých přípravků obsahujících pseudoefedrin k výrobě pervitinu, kilo pervitinu, jeden milion korun a dva motocykly.

Doporučeno
Pozor na vishing a spoofing, varuje policie. Nový typ podvodů zažívá boom Pozor na vishing a spoofing, varuje policie. Nový typ podvodů zažívá boom 17. června 2022 14:20

Akce dostala název Grate a Finis, přičemž její grandiózní pojmenování kopírovalo operační pole skupiny, která distribuovala drogy nejen na území České republiky, ale také v Polsku. Na realizaci akce se tak podílelo na 80 policistů a kriminalistů z Olomouckého kraje, členové krajských toxi týmů, zákrokové a asistenční družstvo ZONA a také zásahová jednotka Moravskoslezského či Královéhradeckého kraje.

Strážci zákona si „počíhali“ na skupinu sedmi osob, šesti Čechů ze Šumperska a jednoho cizince, ve věku od třiceti do pětapadesáti let. Na organizaci a obchodu s chemikáliemi pro výrobu pervitinu se měli podílet minimálně od podzimu roku 2020 do 9. června 2022.

„A to od nákupu chemických látek, léčiv a dalších komponent potřebných k výrobě drog přes samotnou výrobu metamfetaminu až po jeho následnou distribuci,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman. Cílem skupiny byl maximální profit.

zásah olomoucko drogy pervitin
Zdroj: Policie ČR

„V rámci realizace bylo provedeno celkem sedmadvacet domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Při nich bylo zajištěno sedm laboratoří s chemikáliemi a nástroji potřebnými k výrobě metamfetaminu a také věci potřebné k jeho distribuci,“ uvedl Hejtman. To ale nebylo všechno.

zásah olomoucko drogy pervitin
Zdroj: Policie ČR

„Bylo zajištěno tři a čtvrt kilogramu léčivých přípravků obsahujících pseudoefedrin způsobilý k výrobě metamfetaminu, dále jedno kilo metamfetaminu (pervitinu), finanční hotovost jeden milion korun a dva motocykly,“ dodal.

zásah olomoucko drogy pervitin
Zdroj: Policie ČR

Pět mužů je nyní stíháno vazebně, jeden je na svobodě. Poslední z členů skupiny policii nadále uniká. Má se jednat o třicetiletého Adama M., jenž měří zhruba 185 centimetrů a má střední postavu. „Všem obviněným mužům hrozí tresty odnětí svobody na deset až osmnáct let,“ uzavřel Hejtman.

Akce proti pervitinu

Policie se v poslední době zaměřuje na obchod s pervitinem, který Česku dělá obrovský problém. Informovali jsme tě například o zásahu v Praze, kde detektivové zadrželi 16 lidí v rámci akce s názvem Fictor. Práce na případu jim trvala rok, během něhož rozkryli celou organizovanou skupinu. 

Doporučeno
Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce 2. dubna 2024 11:00

Během následující akce, které se zúčastnilo více než sto policistů zajistili velké množství chemických prekursorů, baněk, varného skla, kompletní výrobnu metamfetaminu a plastové kanystry a barely s desítkami litrů různých látek. 

„Dále zasahující zajistili tři motorová vozidla, bezmála šest milionů korun v hotovosti, půl milionu na bankovních účtech a přes jeden kilogram bílé krystalické látky,“ dodal mluvčí policie Richard Hrdina. Členům skupiny hrozí až 12 let za mřížemi.

Doporučeno
VIDEO: Detektivové zadrželi šestnáct lidí, kteří vyráběli a distribuovali pervitin. Hrozí jim 12 let vězení VIDEO: Detektivové zadrželi šestnáct lidí, kteří vyráběli a distribuovali pervitin. Hrozí jim 12 let vězení 21. června 2022 16:23
Domů
Sdílet
Diskuse