Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2022 17:54
Čas čtení 1:38
Vojtěch Vanda

Nejvyšší stavba v Česku má jít k zemi. Vysílač v Liblicích ale chtějí zachránit místní

Nejvyšší stavba v Česku má jít k zemi. Vysílač v Liblicích ale chtějí zachránit místní
Zdroj: Wiki Commons/Podzemny22
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vysílače, které jsou vyšší než Eiffelova věž, již neplní svoji funkci. Společnost České radiokomunikace by proto ráda věže odstranila, místní lidé však nechtějí o svou dominantu přijít.

Nejvyšší stavba v Česku by mohla jít k zemi. Dvojice vysílačů Liblice B, které se nachází kousek od Českého Brodu, měří 355 metrů, což z nich dělá vůbec nejvyšší stavby v zemi. Jenže již neplní svoji funkci; naposledy vysílaly poslední den minulého roku a společnost České radiokomunikace se chce vysílačů zbavit. Místní jsou ale proti, uvádí Deník.  

Doporučeno
Historie vysvědčení: Kdy se začalo vydávat a kdy existovalo víc než pět známek? Historie vysvědčení: Kdy se začalo vydávat a kdy existovalo víc než pět známek? 30. června 2022 13:50

Dvojice kotvených vysílačů pro středovlnné vysílání stojí u Českého Brodu již od poloviny sedmdesátých let a v jednu dobu se starala o pokrytí rádiovým signálem prakticky pro celé Čechy. Vzhledem k přechodu na digitální vysílání se ale jejich funkce začala měnit a z důležitých vysílačů se staly nepotřebné. Poslední vysílání se odtud neslo 31. prosince 2021. To byl také rok, kdy se začalo mluvit o jejich odstranění.

Vysílač Liblice B je však pro místní dominantou. O celých 55 metrů převyšuje i slavnou Eiffelovu věž, a proto se jí nechtějí vzdát. Dokonce se rozhodli o sepsání petice proti odstranění vysokých staveb. 

„Umístíme je v obchodě u nás v Liblicích, a pokud se nám to podaří domluvit, také v informačním centru v Českém Brodě. Tam je výhodou, že je otevřeno i o víkendech. Samozřejmě bude petice vyvěšená i na webu Liblic,“ citoval Deník kronikářku Liblic Ivanu Havlínovou.

Anketa:
Měly by podle tebe vysílače zůstat?
Jasně, jsou hustý.
Nevidím jediný důvod.
Je mi to fakt jedno.
Jasně, jsou hustý.
66 %
154 Hlasů
Nevidím jediný důvod.
21 %
50 Hlasů
Je mi to fakt jedno.
12 %
29 Hlasů

Naděje nicméně pro místní ještě žije. Jak Deník zjistil, i společnost České radiokomunikace by unikátnost docela ráda zachovala a je otevřená jednání. Nicméně i přesto již vybraná firma provádí projektovou přípravu na odstranění stavby.

Nejvyšší stavby v Česku

Jak se zdá, ty největší stavby v Česku jsou zejména vysílače. Kromě Liblic se na prvních třech místech umístil televizní vysílač Krašov v obci Bezvěrov v Plzeňském kraji, jenž je jen o 8 metrů nižší než Liblice B. Třetí nejvyšší stavbou je televizní vysílač Kojál s 339 metry, který se nachází mezi obcemi Lipovec a Krásensko na hranicích Blanenska a Vyškovska.

Na čtvrtém a pátém místě se zase nachází komíny. Oba jsou to komíny, které jsou součástí tepelných elektráren. Ten vyšší s 301 metry je součástí elektrárny Prunéřov II u Kadaně, ten nižší, jenž měří stejně jako Eiffelova věž (300 metrů), je zase součástí elektrárny Chvaletice. Stejně vysoký byl i komín elektrárny Tušimice II, který byl ale v květnu roku 2012 úplně rozebrán.

Pozice Stavba Účel Výška
1. Vysílač Liblice B dvojice stožárů pro středovlnné vysílání 355 metrů
2. Vysílač Krašov televizní vysílač 347 metrů
3. Vysílač Kojál televizní vysílač 339 metrů
4. Komín elektrárny Prunéřov II součást tepelné elektrárny 301 metrů
5. Komín elektrárny Chvaletice  součást tepelné elektrárny 300 metrů
Domů
Sdílet
Diskuse