Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 15:14
Čas čtení 1:13
Ilona Hobzová

Kriminalita v Česku se loni snížila, závažných a složitých případů je ale více

Kriminalita v Česku se loni snížila, závažných a složitých případů je ale více
Zdroj: Policie ČR
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vyplývá to ze zprávy Nejvyššího státního zastupitelství.

Kriminalita v Česku v roce 2021 klesla. Podle výroční zprávy Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) bylo v roce 2021 zahájeno celkem 169 006 trestních řízení proti fyzickým osobám. To je o téměř třináct tisíc méně než v předchozím roce. Podle NSZ může za klesající trend kriminality i koronavirová pandemie. 

Vliv měla pandemie i novela trestního zákoníku

Krizová opatření vlády a mimořádná opatření kvůli pandemii covidu-19 vedly podle výsledné zprávy k omezení mobility lidí včetně přeshraničního cestování a ke změnám životních návyků. Ke snížení kriminality vedl také další významný faktor, a to novela trestního zákoníku. Ta mimo jiné upravila výši minimální škody u majetkových trestných činů z pěti na deset tisíc korun. 

Zdaleka nejčastějším zůstal stejně jako v předchozích letech trestný čin krádeže. „Spolu s trestnými činy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, ohrožení pod vlivem návykové látky a zanedbání povinné výživy představují 60 % veškeré vykazované kriminality,“ uvádí zpráva.

Doporučeno
Kde se více venčí psi, tam se snižuje kriminalita, naznačuje nová studie Kde se více venčí psi, tam se snižuje kriminalita, naznačuje nová studie 6. července 2022 18:41

To, že kriminalita v Česku klesla, je ale podle NSZ vyvážené narůstající závažností a sofistikovaností trestné činnosti. Trestná činnost byla v loňském roce podle úřadu propracovanější, často páchána se zahraničním prvkem nebo přesouvána do kyberprostoru. Často docházelo i k využití anonymizačních praktik a nových platebních prostředků, zastírání totožnosti pachatele za využití tzv. prázdných schránek nebo používání technických prostředků komunikace, jejichž cílem bylo znemožnit odhalení trestného činu.

Na strukturu kriminality neměla pandemie covidu-19 zásadnější vliv. „Stejně jako v roce 2020 se vyskytly případy vydírání s výhrůžkou šíření koronaviru SARS CoV-2, šíření poplašných zpráv, nebo naopak podávání trestních oznámení na vládu či její jednotlivé členy v souvislosti buď s tvrzeními přemrštěnými, nebo naopak nedostatečnými opatřeními proti šíření viru,“ uvádí zpráva.

Mohlo by tě zajímat:
Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Domů
Sdílet
Diskuse