Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. října 2022 9:30
Čas čtení 3:12
Vojtěch Vanda

Fresh Release: Brno dominuje. FNL Zone vydává desku, představujeme nováčky a povíme si, proč je na tom Praha blbě

Fresh Release: Brno dominuje. FNL Zone vydává desku, představujeme nováčky a povíme si, proč je na tom Praha blbě
Zdroj: se svolením FNL Zone
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

HOOD PARADISE 2 od Esposita s Efenelem je deska, na kterou jsme se těšili. Nejsou ale jediní, koho si ve Fresh Releasu představíme.

Než nás podzimní počasí zažene do klubů, máme tady poslední teplem a světlem prosluněný Fresh Release. A bude ovlivněn hlavně Moravou.

Pravidelně nepravidelný seriál nás hned ve třech z pěti případů zažene do Brna za FNL Zone, ke klipu z nočního středu města a nováčkům. Dáme si taky trochu emo rapu a nakonec se dozvíme, proč je hlavní město Praha tak trochu v p*či.  

Doporučeno
Fresh Release: Whtevr a Drax vytvořili ryze českou hyperpop spolupráci, DANZ HUN dává Slam Dunk a další nováčci Fresh Release: Whtevr a Drax vytvořili ryze českou hyperpop spolupráci, DANZ HUN dává Slam Dunk a další nováčci 13. září 2022 18:00

Esposito, Efenel – SHANGRILA / HOOD PARADISE 2

Šangri-La, tedy „ráj na zemi” nebo „země izolovaná od okolního světa žijící v neustálém míru a štěstí“. Jestli se bohuničtí borci z FNL Zone dostali až tak daleko, nechť je jim přáno. Pro nás ostatní je tady stejnojmenný klip z jejich rapového ráje. Efenel a Esposito s ním taktéž otevírají svou novou desku s názvem HOOD PARADISE 2, která byla fanoušky tak dlouho očekávaná.

A bubi je opravdu zpět. Přestože notnou část tracků jako Cheetos, Beatrix Kiddo, FNL MEMBA nebo Finito již známe, druhá část jedenáctistopé desky byla stále neobjevena. Jedna z neprogresivnějších brněnských rapových raket je nadále věrna svému pouličnímu zvuku, který je vytáhl na mapu republiky. Slyšíme úderný trap, punchlines a všechno tak raw, jak jen to jde.

Když ale mluvíme o raw rapu, myslíme tím feeling a odkaz. Tady si prostě dvakrát nezapřemýšlíš, jelikož message, podobně jako flow, je přímá a tvrdá jak pěst. Zvuk je každopádně vyladěný do detailu, o což se stará brněnské Amaro Records Michala Kopřivy. Dohromady se jedná o další povedený kousek do sbírky. Otázkou zůstává, jak dlouho je možné udržet podobný styl, než fans začne podobný přístup k muzice nudit, a jaká bude obměna. To ale ať prozradí budoucnost.

Zodi X Resetedh X Sio – Midnight Vibes

Atmosféru hustou jak mlha nám uvařili producenti Rainer a Opalescent, na jejichž produkci můžeme v novince Midnight Vibes slyšet část party THEYLUVSTEEZ ze Zlína s Resetedhem. Pánové jsou definicí českého rapového new wave stylu, který release od releasu pilují a vylepšují. Evidentně si to uvědomují lidé napříč republikou; důkazem budiž vydání videoklipu z nočního Brna na kanále 100K z Ústeckého kraje.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Pokud někde srší vibes, je to zde. My chceme při poslechu jen zavřít oči a užívat si zvukové vlny podobně, jako bychom poslouchali drain gang, Yung Leana a další skandinávské interprety. Byla by škoda, kdyby to zapadlo.

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i týdenní updaty, co se děje nového u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

WTFMAX – ČAKÁME NA STARS

Na konci září vydal další VHSkový videodoprovod Slovák WTFMAX. Na kanálu FORLIFE TERRITORY, jehož hlavní tváří je Totally Nothin, dostává prostor v další zasněné self-zpovědi, jejímž tématem je zpytování vlastního svědomí. Protagonista je totiž se svou nejbližší polovičkou zacyklen v řetězci umělého lidského štěstí a neštěstí, které vyprodukovaly chemické substance, s názvem ČAKÁME NA STARS.

Jak se říká, pečený holub do úst nevletí. Někdy je ale přece jenom jednodušší sedět, koukat na nebe, tancovat a modlit se o úspěch – ať už je jakýkoliv –, který nás vymaní ze spárů dosavadního života a špatných rozhodnutí. Alespoň tak na nás působí sad trap novinka v Maxově podání.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Atmosférický sound v podání Nicka Whtevra umocňuje naléhavost sdělení, které se však jistým způsobem míjí účinkem. Ačkoliv se v druhé sloce dovídáme, že hlavní postavy si jsou vědomy svých chyb, hned na začátku uvádí, že se nikdy nezmění, přestože ví, co je vyvolává. Proto mluví o tom, jak je mu smutno ze stavů, které si vlastně tvoří, a také to, že ví, že je vlastně pozdě, jelikož nepřítomné pohledy a další indicie naznačují, že užívání zašlo příliš daleko. Tak snad se jedná pouze o umělecké aranžmá.

DAVE391, tiborsidat, Rainer – SUPER MAD BROS

Aby nebylo new soundu málo, máme tady další newcommers. DAVE391 ani tiborisdat u nás ještě prostor nedostali, s novým EP s názvem SUPER MAD BROS však není důvod otálet. Brněnský label Rose Gold na tomto projektu mixuje rap s jemným vibem, zpěvem a vícero žánry, na jejichž precizní provedení dohlíží ostřílený Rainer.

EP vydané na konci září má sice pouze 4 stopy, i přesto je plné emocí, nálad, hudebních variací, a hlavně příslibů nové kvalitní rap/alternativní hudby z hlavního města Moravy, jež nepřestává v posledních letech plodit. Držíme palce.

Danz Hun – prhaevp*či

Velmi nezvyklá poloha, která však znovu velmi nezvykle sedí. Danz Hun nám již vysvětlil, že G-Funk není jediný žánr, který ovládá, a kdo pochyboval, může se přesvědčit na posledním singlu s názvem prhaevp*či. Dan, který na uk-style beatu nápadně připomíná Smacka, ventiloval svou frustraci z hlavního města.

Drogoví dealeři, podvodníci, ulice, to všechno se skrývá mezi zdmi stověžaté. Jak to funguje, si poslechneš v rytmicky vyložených historkách níže.

Domů
Sdílet
Diskuse