Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2022 15:25
Čas čtení 3:26
Vojtěch Vanda

Program MS v Kataru 2022: Skupiny se chýlí ke konci, známe termíny vyřazovacích kol

Program MS v Kataru 2022: Skupiny se chýlí ke konci, známe termíny vyřazovacích kol
Zdroj: Getty Images/Simon Bruty/Anychance
SPORT FOTBAL MS 2022 V KATARU ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Přestože se na letošní fotbalové mistrovství světa nedostal český výběr, i český fanoušek se má na co dívat. Letošní katarský šampionát je plný zvratů, které by mohly pokračovat ve vyřazovací části.

Skupinová fáze se v rámci fotbalového svátku, mistrovství světa v Kataru, blíží ke konci a první skupiny již vědí osmifinálová rozřazení. Tento pracovní týden dá vzniknout dalším dvojicím, které utvoří poslední šestnáctku turnaje. Rozhodli jsme se proto udělat malou rekapitulaci a zároveň doplnit časy a termíny dalších zápasů.

Doporučeno
Mezi USA a Íránem panuje napětí. Naučte se vyslovovat jméno mé země správně, poučil novinář amerického fotbalistu Mezi USA a Íránem panuje napětí. Naučte se vyslovovat jméno mé země správně, poučil novinář amerického fotbalistu 29. listopadu 2022 12:33

Co už víme? První dvě skupiny, A a B, již znají své postupující. Pro Katar, pořádající zemi, dopadl šampionát katastrofou i přes dlouhodobý trénink a přípravu a s pouhým jediným vstřeleným gólem skončil na posledním místě skupiny A bez bodu. Tu vyhrálo Nizozemsko, které ztratilo body pouze s Ekvádorem. 

Jenže ani jihoamerická země se do vyřazovací fáze nepodívá, jelikož ji v zápase o přímý postup přehrál Senegal. Oba postupující celky znají po včerejšku také své protějšky; v rámci skupiny B se po vypjatém utkání podařilo porazit Írán celku ze Spojených států, jenž doplnil suveréna skupiny z Anglie. Poslední skončil s jedním bodem Wales.

Dnes se rozhodne v C a D

Rozhodující zápasy zbývají odehrát ve zbylých šesti skupinách. Dnes se rozhodnou skupiny C a D, v nichž má jasný postup pouze lídr skupiny D Francie.

Messiho Argentina ze skupiny C má po zaváhání se Saúdskou Arábií 3 body a v nejlepším případě by měla porazit lídra skupiny, kterým je se čtyřmi body Polsko, aby si zajistila postup. Stejně bodů mají totiž i Saúdští Arabové, kteří vyzvou trápící se Mexiko. Pokud by se jim podařilo vyhrát, znamenalo by to pro arabský svět velký úspěch v podobě osmifinále.

O zbývající postupové místo ve skupině D se mohou teoreticky poprat všechny tři celky. Nejlépe je na tom Austrálie se třemi body, které však v případě prohry s Dánskem nebudou znamenat nic. Teoretickou šanci má Tunisko, které by se ale v případě, že by porazilo vedoucí Francouze, muselo spoléhat na postupovou matematiku – rozdíl ve skóre, počet vstřelených branek, vzájemný zápas, fair play či případně los.

Zamotané skupiny E a F

Skupiny, v nichž se před turnajem úplně nedebatovalo o postupujících, jsou nejvíce zamotané a budou se rozhodovat zítra. Německo, které je ve skupině E po dvou zápasech překvapivě poslední s jedním bodem, se poměří s Kostarikou, jež dokázala přemoci i jeho přemožitele, Japonsko. Tyto dva státy mají stejně bodů, tedy tři.

Vedoucí Španělsko má však pouze o bod více, proto aby mělo nárok na postup z prvního místa, bude muset Japonce porazit. Bodový zisk Španělska je také jediný způsob, jak by mohlo postoupit Německo, jež bude muset v nadcházejícím zápase ukázat svou sílu. 

Anketa:
Budeš sledovat zápasy?
Jasně, všechno, co půjde.
Kouknu se až na finále.
Sleduju akorát výsledky.
Nezajímá mě to vůbec.
Jasně, všechno, co půjde.
68 %
Kouknu se až na finále.
16 %
Sleduju akorát výsledky.
5 %
Nezajímá mě to vůbec.
11 %

Ve skupině F si vytáhla „černého Petra“ Belgie, z jejíhož tábora se dostávají ven informace, že situace není v pořádku ani uvnitř týmu mezi hvězdami, které se hádají. Výsledkově není divu, jelikož na hubenou výhru s Kanadou 1:0 nedokázala navázat s Marokem, s nímž prohrála. O postup se bude muset poprat s vicemistry světa Chorvaty, kteří se v posledním zápase rozstříleli proti Kanadě. 

Maroko má naopak jedinečnou příležitost postoupit mezi šestnáct nejlepších reprezentací světa, jelikož oba zápasy s velikány zvládlo a na závěr je čeká otloukánek Kanada.

Portugalsky mluvící země bodují

Poslední osmička ve skupinách G a H má již dvě postupová místa obsazena. V prvním zmíněném případě se dostala dál Brazílie, která dosud předvedla bezchybný výkon jak v útoku, tak v obraně a jako jediný tým turnaje dosud neinkasovala. O postup se tak popere trojice Švýcarsko, Kamerun a Srbsko. 

Nutno podotknout, že ani jeden tým ve skupině G nevyhořel; i poslední Srbové se srdnatě bili jak proti Kamerunu (3:3), tak proti Brazílii (2:0). Švýcaři se navíc drží na postupové pozici pouze díky výhře 1:0. O postupujícím se rozhodne v pátek.

Poslední skupinu opanovalo Ronaldovo Portugalsko, když na vybojovanou výhru nad Ghanou navázalo vítězstvím nad Uruguayí. Jihoamerický celek letos není ve své kůži, podobně jako Jižní Korea, která však alespoň dokázala vstřelit dva góly. Na koni je momentálně africký celek, jenž po těsné prohře s lídrem tabulky (2:3) dokázal stejným rozdílem vyhrát nad Koreou (3:2). Je tak dost možné, že zvládne i Uruguay.

Poslední zápasy skupiny se hrají vždy ve dvojicích (C + D, E + F) v hracích časech 16:00 a 20:00. 

Vyřazovací fáze

Soupeři pro osmifinále jsou momentálně jasní jen ve dvou případech. V sobotu 3. prosince v 16:00 se proti sobě postaví Nizozemci s Američany, o den později ve 20:00 zase Angličané se Senegalem. 

Dále se pokračuje podle jednoduchého klíče. Sobotní termín ve 20:00 zaplní první tým skupiny C proti druhému ze skupiny D, v neděli v 16:00 zase první ze skupiny D vyzve druhý tým ze skupiny C. V pondělí se v 16:00 utkají vítězové skupiny E proti druhému týmu ze skupiny F a ve 20:00 vítěz skupiny G proti druhému ze skupiny H. Na Mikuláše si to v 16:00 rozdají první ze skupiny F proti druhému týmu ze skupiny E a ve 20:00 první ze skupiny H proti druhému ze skupiny G.

Po osmifinále si dají týmy 3 dny pauzu. Dne 9. 12. v 16:00 a ve 20:00 se pak odehraje první kolo čtvrtfinále, na něž naváže druhé kolo ve stejné termíny o den později. První semifinále se pak odehraje 13. prosince ve 20:00, druhé 14. prosince ve stejný čas. Poražení si zasoutěží o třetí místo 17. prosince v 16:00 a finále o zisk světového prvenství proběhne 18. prosince v 16:00.

Domů
Sdílet
Diskuse