Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. prosince 2022 16:07
Čas čtení 1:15
Richard Balog

První přehlídka Chanel v Africe přinesla místně zdobené motivy a retro módu. V publiku byli Pharrell Williams či Naomi Campbell

První přehlídka Chanel v Africe přinesla místně zdobené motivy a retro módu. V publiku byli Pharrell Williams či Naomi Campbell
Zdroj: Chanel
MÓDA
Uložit Uložené

Luxusní značka upozornila přehlídkou kolekce Métiers d'art 2023 v Dakaru na vliv města jako pulsující umělecké metropole mezi kreativními centry módy. Šlo o skvělou show plnou nádherných modelů.

Módní dům Chanel má za sebou historický večer, kdy jako první luxusní značka z Evropy uspořádal přehlídku v prostředí subsaharské Afriky. Vedení francouzské ikony představilo modely z nové kolekce Métiers d'art 2023 ve velkolepých prostorách Palais de Justice v senegalském Dakaru.

Chanel přehlídkou upozornil na vliv města jako pulsující umělecké metropole mezi kreativními centry módy. Show přinesla řadu nádherných modelů, ze kterých jsme cítili vliv místní kultury i rukopis módního domu.

Chanel
Zdroj: Chanel

Mezi pozvanými hosty byli například Pharrell Williams, modelka Naomi Campbell nebo monacká princezna Caroline a její dcera Charlotte Casiraghi. 

Modelky se promenádovaly v kalhotových kostýmech jako vystřižených ze 70. let, které doplňovaly zdobené korálkové vesty či sukně s různými geometrickými motivy s odkazem na těžko přehlédnutelnou konžskou subkulturu zvanou sapeurs. Nechyběly ani široké džíny, vázané sukně s retro liniemi nebo boty na platformách. 

Vedení francouzské společnosti se snažilo odvrátit jakékoli obvinění z kulturního přivlastňování tím, že pozvalo ke spolupráci více místních tvůrců a odhalilo sérii dlouhodobých iniciativ na podporu řemeslné výroby a udržitelného zemědělství.

Chanel
Zdroj: Chanel

Samotná kreativní ředitelka Virginie Viard přiznala, že nikdy předtím necestovala na africký kontinent, ale Dakar si získal její srdce poté, co o něm slyšela od přátel a kolegů, kteří často navštěvují toto prosperující centrum umění. 

„Myslela jsem si, že by bylo milé a zábavné udělat něco, co by nebylo spojeno s otevřením obchodu. Chtěla jsem kreativní obměnu a myslela jsem si, že to bude dobře fungovat s kolekcí Métiers d'art,“ řekla pro WWD

Ve svém prohlášení zároveň uvedla, že ji v práci motivuje právě lidský rozměr, který se snaží přetransformovat do jednotlivých návrhů s logem Chanel. Vkládá do nich celou svou duši a to, co ji pohání, jsou úžasná setkání, ze kterých se rodí umělecká dobrodružství obdobného charakteru.

Vychutnej si záznam z přehlídky kolekce Métiers d'art 2023 v Dakaru, která přinesla 62 originálních siluet a zapsala se do dějin módního průmyslu i africké kultury. Jednotlivé modely najdeš na webu.

Domů
Sdílet
Diskuse