Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. prosince 2022 12:31
Čas čtení 0:40
TASR

„Arogantní ko**t,“ záznam faux pas novozélandské premiérky se vydražil za téměř milion a půl českých korun

„Arogantní ko**t,“ záznam faux pas novozélandské premiérky se vydražil za téměř milion a půl českých korun
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Governor-General of New Zealand/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI NOVÝ ZÉLAND ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Podepsaný přepis parlamentní výměny názorů, v níž novozélandská premiérka Jacinda Ardern použila na adresu svého politického rivala vulgarismus, vynesl po čtvrtečním ukončení on-line aukce více než 100 000 NZD. Na základě zprávy AFP o tom informuje TASR.

V přepočtu necelý milion a půl českých korun poputuje na účet novozélandské nadace na boj proti rakovině prostaty. Zápis vznikl poté, co mikrofony minulý týden v parlamentu zachytily polohlasně vyslovenou urážlivou poznámku novozélandské premiérky na adresu jejího politického oponenta, lídra pravicově-liberální strany ACT Davida Seymoura.

Bylo slyšet, jak podrážděná Ardern po odpovědi na Seymourovu otázku, říká: „To je takový arogantní ko*ot.“ Seymour požádal předsedu novozélandského parlamentu, aby se Ardern omluvila, což znamenalo i to, že její poznámka byla zapsána do oficiálního záznamu.

Doporučeno
„Arogantní ko**t,“ zašeptala novozélandská premiérka v domnění, že má vypnutý mikrofon „Arogantní ko**t,“ zašeptala novozélandská premiérka v domnění, že má vypnutý mikrofon 14. prosince 2022 12:57

Následně přišel Seymour s nápadem spojit síly pro dobrou věc: Oba politici přepis inkriminované pasáže parlamentní diskuse podepsali a před dražbou ho dali zarámovat. „Zájem byl větší, než se čekalo,“ uvedl Seymour ve svém prohlášení. Pro agenturu AFP řekl, že očekával, že přepis dosáhne jen zlomku vítězné nabídky, která ostatně vyšplhala na 100 100 novozélandských dolarů.

Ředitel obdarované organizace Peter Dickens informoval, že vydražená částka pokryje zhruba desetinu ročního rozpočtu nadace, která takto získané prostředky použije na bezplatné konzultace nebo činnost podpůrných skupin pro své klienty.

Domů
Sdílet
Diskuse