Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2023 10:18
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

FOTO: Jedny z nejslavnějších šatů princezny Diany se prodaly za 605 tisíc dolarů

FOTO: Jedny z nejslavnějších šatů princezny Diany se prodaly za 605 tisíc dolarů
Zdroj: Sotheby's
MÓDA KRÁLOVSKÁ RODINA VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

V aukční síni Sotheby's se konala dražba šatů zesnulé princezny Diany.

Hedvábný sametový kousek v temně fialové barvě je jedním z nejikoničtějších šatů princezny Diany, byť nemusí být tak známý jako „revenge dress“. To se potvrdilo i v pátek v aukční síni Sotheby's v New Yorku, kde se prodaly za 604 800 dolarů (v přepočtu zhruba 13,2 milionu korun), což je více než pětinásobek odhadu. Informuje o tom stanice CNN.

Princezna měla na sobě tyto šaty bez ramínek se srdcovým výstřihem jak na oficiálním královském portrétu v roce 1991, tak na snímku pro Vanity Fair v roce 1997, těsně před svou smrtí. Navrhl je návrhář Victor Edelstein, který je údajně vytvářel více než deset let. 

princezna diana šatyprincezna diana šatyprincezna diana šatyprincezna diana šaty
Zobrazit galerii
(4)

Princezna Diana: „Bylo těžké se těchto krásných šatů vzdát“

Aukční síň je popsala jako: „Dramatické plesové šaty ve stylu ‚Infanta‘ ze sbírky Diany, princezny z Walesu. Večerní šaty bez ramínek z hedvábného sametu tmavě lilkové barvy, s tulipánovou vyztuženou sukní, vzadu doplněnou třemi pastovými knoflíky, navržené Victorem Edelsteinem.“

Poprvé se vydražily již v roce 1997 za 24 150 dolarů (v přepočtu zhruba 508 tisíc Kč). Princezna Diana tehdy uvedla, že „bylo těžké se těchto krásných šatů vzdát“. „Jsem však nesmírně šťastná, že radost, kterou jsem měla při jejich nošení, mohou nyní sdílet i ostatní,“ dodala pro Vanity Fair.

Doporučeno
Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano 19. ledna 2024 14:00

Podle globální vedoucí oddělení módy a doplňků v aukční síni Sotheby's Cynthie Houlton představují šaty módu konce 80. let a nadčasové kvality, kterou Diana ve svém šatníku vyhledávala. „Když si vzpomenete na tyto velmi formální šaty, stále se vracejí. V některých ohledech se velmi podobají šatům, které se nosily před 100 lety, a existuje určitá verze těchto šatů, která je dnes úplně stejná,“ vysvětlila. 

Domů
Sdílet
Diskuse