Předem se omlouváme všem veganům a intolerantním na laktózu.
Sýrový vesmír má spoustu galaxií. Snad není náhodou, že i ta naše se jmenuje „mléčná“. Na planetě Zemi najdeme odhadem přes 1 800 různých druhů sýra. Vzhledem k jednotvárnosti vstupních ingrediencí je to vskutku obdivuhodné číslo.
I jinak gastronomicky konzervativní Češi a Češky objevují stále častěji nové druhy sýrů. Ověř si, jak dobře se v nich vyznáš.
Kvíz: Vyznáš se v sýrech?
Zdroj:
Flickr/Linda De Volder
110
Jak se jmenuje toto tradiční alpské jídlo z roztaveného sýra?
Raclette
Poutine
Fondue
Ratatouille
Zdroj:
Unsplash/Jez Timms
210
Který z těchto druhů sýra nemá modrou plíseň?
Roquefort
Gorgonzola
Niva
Brie de Meaux
Vysvětlení
Brie je měkký sýr s bílou plísňovou kůrou.
Zdroj:
Wikimedia commons/Shardan
310
Casu Marzu je tradiční sýr ze Sardinie, který je určen pouze pro silné žaludky. Guinnessova kniha rekordů jej dokonce označuje za „nejnebezpečnější sýr na světě“. Proč?
Obsahuje živé larvy much.
Jeho fermentace probíhá v márnici.
Vyrábí se ze tří let starého mléka.
Kromě mléka se do něj přidává i ovčí krev.
Vysvětlení
Některé z larev mohou měřit až 15 centimetrů.
Zdroj:
Unsplash/Loes Klinker
410
Ze které země pochází i u nás oblíbená feta?
Severní Makedonie
Itálie
Řecko
Egypt
Zdroj:
Wikimedia commons/Coyau
510
Jak nazývají Švýcaři díry v sýrech?
Okna
Podkovy
Oblaka
Oči
Zdroj:
Refresher/Jaroslav Mäsiar
610
Který z těchto slovenských sýrů nemá chráněné zeměpisné označení EU?
Klenovecký syrec
Zázrivský korbáčik
Oravský korbáčik
Volovec
Zdroj:
Youtube/Great Big Story
710
Jak se jmenuje nejdražší sýr na světě?
Caciocavallo
Clawson Stilton Gold
Lanýžový sýr Perlagrigia
Pule
Vysvětlení
Je vyroben z mléka balkánských oslů a vyrábí se pouze v oblasti Zasavica v Srbsku. Osli jsou navíc pod zvláštní ochranou a proces jejich dojení trvá tři měsíce. Jeho cena je asi 30 000 Kč za kilogram.
Zdroj:
Wikimedia/Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.
810
Pokus o imitaci kterého francouzského sýra známe v Česku pod názvem hermelín?
Brie de Meaux
Camembert
Comté
Gruyère
Zdroj:
Flickr/Artizone
910
K výrobě kterého z těchto italských sýrů se používá výhradně ovčí mléko?
Grana Padano
Ricotta
Pecorino Romano
Parmigiano Reggiano
Zdroj:
Unsplash/Dana Ward
1010
K velkým evropským producentům sýra patří také Nizozemsko. Který z těchto sýrů ale z této země nepochází?
Gouda
Havarti
Eidam
Maasdam
Vysvětlení
Havarti je dánský sýr.