Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. února 2023 18:06
Čas čtení 0:31
Veronika Dlesková

Umělá inteligence poprvé pilotovala vojenskou stíhačku. Stroj ovládala přes 17 hodin

Umělá inteligence poprvé pilotovala vojenskou stíhačku. Stroj ovládala přes 17 hodin
Zdroj: Lockheed Martin
TECH UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Podle společnosti Lockheed Martin se jedná o první případ, kdy umělá inteligence plně kontrolovala vojenskou stíhačku.

Umělá inteligence proniká i do armádního odvětví. Stíhačku VISTA X-62 autonomně pilotovala více než 17 hodin. Jedná se o první případ, kdy byla umělá inteligence zapojena do podobného letu, uvádí technologický server Engadget.

Umělá inteligence se doposud využívala pouze k pilotování dronů. První let experimentální stíhačky proběhl v prosinci minulého roku. Na svých webových stránkách o tom informovala společnost Lockheed Martin, která stroj VISTA X-62 vyvinula.  

Doporučeno
Roboti jednou budou umět žertovat, neodhadnou ale správný moment, tvrdí odborník Roboti jednou budou umět žertovat, neodhadnou ale správný moment, tvrdí odborník 14. února 2023 13:54

Jedná se o experimentální vylepšení letadla, které používá americká armáda. Pro ni je také nová stíhačka určena. Stroj je ovládán pomocí speciálně vyvinutého programu a není potřeba, aby v něm seděl pilot. Software, který se ve stroji nachází, umožňuje letadlu napodobování výkonnostních charakteristik běžných stíhaček. 

„VISTA nám umožní vývoj a testování nových technik umělé inteligence na vozidlech bez posádky,“ uvedl vedoucí výzkumu M. Christopher Cotting. 

Domů
Sdílet
Diskuse