Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2023 v 17:54
Čas čtení 0:48
Radim Šlechta

Některým uživatelům Instagramu se zobrazují násilná videa mučení a zabíjení. Proč se to děje?

Některým uživatelům Instagramu se zobrazují násilná videa mučení a zabíjení. Proč se to děje?
Zdroj: Unsplash/Solen Feyissa/na voľné použitie
NEWS INSTAGRAM META SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Brutální videa se na Instagramu objevují stále častěji. Často za nimi stojí meme účty, které se snaží přechytračit algoritmus.

Feed instagramových reels zaplňuje stále více videí se škodlivým obsahem. Možná sis i ty všiml*a nárůstu videí zobrazujících explicitní násilí nebo nahotu. Za „přechytračeným“ algoritmem by mohla stát organizovaná skupina. Informuje o tom Washington Post.

Postupně se mezi reels začaly objevovat meme účty s nevhodným – násilným nebo otevřeně sexuálním – obsahem. Tyto účty mají následně vydělávat na prodeji sponzorovaných příspěvků propagujících účty na OnlyFans. Účty, které sledují převážně teenageři, většinou lidé stejného věku i provozují.

Společnost Meta, která Instagram provozuje, přítomnost násilných videí uznala. Podle mluvčího ale tvoří jen malé procento celkového obsahu na platformě. Podle firmy zhruba 3 z 10 tisíc zobrazených videí obsahují násilný obsah.

Podle Sarah Roberts nesou meme účty svou část viny, daleko důležitější je ale slávou a penězi motivované prostředí, ve kterém vznikají. Společnost Meta, která vlastní i Instagram, ale hlásá, že podobný explicitní obsah odstraňuje, uznává však, že tvůrci meme účtů mají pro firmu důležitou hodnotu.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

„Tento obsah není určený k tomu, aby byl doporučován, a my odstraňujeme ten obsah, který porušuje naše pravidla. Jedná se o prostor, kde panuje soutěž, takže neustále aktivně monitorujeme a zlepšujeme způsoby, jak zabránit špatným aktérům v používání nových taktik, aby se vyhnuli odhalení a vyhnuli se našemu vymáhání,“ řekl mluvčí společnosti Meta.

Domů
Sdílet
Diskuse