Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2023 12:50
Čas čtení 0:59
ČTK

V liberecké zoo se narodila vzácná zebra bezhřívá. Ve volné přírodě jich žije jen 400

V liberecké zoo se narodila vzácná zebra bezhřívá. Ve volné přírodě jich žije jen 400
Zdroj: Wikimedia Commons/Mark Jordahl/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI LIBERECKÝ KRAJ OCHRANA ZVÍŘAT ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

V liberecké zoo se před týdnem narodila samička zebry bezhřívé, která patří mezi nejohroženější savce na světě.

„Pokud se podaří malou klisnu odchovat, bude velice cenným přírůstkem pro posílení populace,“ uvedla pro ČTK mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Doporučeno
V Krkonoších byl potvrzen výskyt vlků, kolik smeček bylo napočítáno? V Krkonoších byl potvrzen výskyt vlků, kolik smeček bylo napočítáno? 1. března 2023 11:33

Zebra bezhřívá je jedním z pěti poddruhů zebry stepní. Ve volné přírodě žije odhadem 300 až 400 jedinců na území severní a severovýchodní Ugandy, nikde jinde se nejspíš nevyskytuje. I v zoologických zahradách je k vidění pouze zřídka. V současné době ji chová jen deset zoologických zahrad na světě. „A za poslední tři roky se rozmnožily pouze ve třech z nich včetně Liberce. Naše samička tedy bude pro udržení chovné populace, která aktuálně čítá pouhých 38 zvířat, obrovským přínosem,“ uvedl liberecký zoolog Luboš Melichar.

Zebra bezhřívá v liberecké zoo.
Zebra bezhřívá v liberecké zoo. Zdroj: WikimediaCommons/Jiří Sedláček - Frettie/volně k užití

Mládě zdárně přibývá na váze, ale ještě nemá vyhráno 

Mládě zebry se narodilo v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek 23. února ve vyhřívané stáji v pavilonu žiraf. Matkou hříběte je sedmnáctiletá klisna, která přivedla na svět již čtyři mláďata. Otcem je sedmiletý liberecký plemenný hřebec. „Malá zebra díky vzorné péči zkušené matky zatím zdárně přibývá na váze a prospívá, ale vyhráno samozřejmě stále ještě nemáme,“ řekl Melichar.

Pokud se podaří mládě odchovat, v Liberci nezůstane. „S největší pravděpodobností bude přesunuto do jiné zoologické zahrady za účelem rozmnožení a posílení tamního chovu,“ dodala Tesařová.

Doporučeno
Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek Vlci se vrací do Česka, loni tu bylo 24 smeček. Člověk jim ale komplikuje život, říká koordinátorka vlčích hlídek 26. února 2023 6:00

Mezi další přírůstky liberecké zoo v tomto roce patří mládě antilopy koňské, buvolce běločelého, takina čínského, paviána pláštíkového a vylíhlo se i šest pelikánů bílých. „Zároveň probíhá hnízdní sezona u dravých ptáků a březí jsou i některé samice ve stádech horských kopytníků, a tak doufáme, že další mláďata budou brzy následovat,“ dodal Melichar.

Domů
Sdílet
Diskuse