Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2023 v 12:34
Čas čtení 2:15
Ema Stanovská

Fitness influenceři jedí na TikToku psí granule, prý mají spoustu bílkovin. Odborníci upozorňují na rizika

Fitness influenceři jedí na TikToku psí granule, prý mají spoustu bílkovin. Odborníci upozorňují na rizika
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/k volnému užití
ZDRAVÍ TIKTOK
Uložit Uložené

Portál MyFitnessPal zaznamenal nárůst lidí, kteří zadávají do vyhledávače výraz „psí krmivo“. Stalo se tak poté, co jedenadvacetiletý influencer Henry Clarisey na TikToku prohlásil, že jedna porce granulí může mít až 666 gramů bílkovin.

To, že bílkoviny jsou klíčové při nabírání svalů, ví snad každý, kdo už alespoň jednou „nakoukl“ do fitka. Po vařených kuřecích prsou či pojídání syrových vnitřností začal rezonovat nový trend, který podle odborníků popírá principy zdravého rozumu – psí krmivo.

Americký fitness influencer, 21letý Henry Clarisey, ve svém prvním virálním videu na TikToku upozornil na to, že ve 200gramové dávce psích granulí Pedigree je podle portálu MyFitnessPal až 666 gramů bílkovin.

Prohlásil, že pokud video získá 15 000 lajků, sní misku těchto granulí. Většina lidí se pohoršovala nad chybnou matematikou: „Jak může být 666 gramů bílkovin ve 200gramovém jídle?“ ptají se v komentářích.

„Chutnalo jako špína“

Video nakonec získalo až 2,5 milionu lajků, a tak mladý influencer natočil další, ve kterém ochutnává Pedigree hovězí granule „s příchutí jarní zeleniny a jablek“. Krátce poté, co si nasypal plnou hrst psího krmiva do úst, se začal dusit a svůj pokus okomentoval slovy: „Nestojí to za to.“

„Rozmixuj si je s banánem, arašídovým máslem a čokoládovým sirupem,“ utahovali si z něj lidé v komentářích.

@henry.fit Replying to @kenton916 ❗️trying the dog food❗️#fyp #fitness #bodybuilding #physique #creatine #gym #dogfood #viral ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Pro portál Buzzfeed, který o této kuriozitě psal, Clarisey řekl: „Psí krmivo bylo extrémně suché. Chutnalo jako malé kousky špíny a rozhodně si nemyslím, že to stálo za to. Musel jsem potom vypít strašně moc vody. I když je v něm mnoho bílkovin, raději bych si dal steak nebo proteinový prášek.“

Doporučeno
Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka Fitness influencer Marek si nechal udělat 26 zirkonových zubů v Turecku: „Je to tam třikrát levnější.“ Hazard, říká zubařka 21. června 2024 v 12:00

Buzzfeed si ověřil také skutečný obsah bílkovin v jedné porci tohoto krmiva. Společnost Pedigree uvedla, že nejvyšší procento bílkovin v jejích výrobcích pro psy je 28,7 procenta, což znamená, že porce suchého krmiva pro psy může mít přibližně 60 gramů bílkovin, ne 666 gramů.

Známý portál s kalorickými tabulkami MyFitnessPal měl proto uveden nesprávný údaj. Mluvčí portálu však potvrdil, že zaznamenal nárůst počtu lidí, kteří zadávali do vyhledávače výraz „psí krmivo“. Šlo většinou o muže ve věku 18 až 24 let, kteří chtějí přibrat nebo si udržet hmotnost. Dozvěděl se to i Clarisey, který později ve třetím videu své followery upozornil na to, aby to nezkoušeli.

Riziko patogenů a bakterií

I kdyby měly psí granule tolik bílkovin, kolik udávají kalorické tabulky na MyFitnessPal, podle odborníků by rizika jejich konzumace převážila možné výhody.

Bílkoviny jsou důležitou součástí naší stravy, ale jejich nadměrná konzumace může mít negativní vliv na organizmus. „Například může způsobit problémy s kostmi, ledvinami a játry, v horších případech i zvýšené riziko rakoviny nebo ischemické choroby srdeční,“ řekla pro Buzzfeed Melissa Majumdar, mluvčí Akademie výživy a dietetiky.

@henry.fit Bro come on😭 #fyp #fitness #SeeHerGreatness #bodybuilding #physique #creatine #gym #viral ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

Navíc se na jídlo určené pro psy nevztahují stejné bezpečnostní standardy jako na jídlo pro lidi. Může obsahovat vedlejší živočišné produkty jako vemena a plíce, ale také bakterie a patogeny, jako jsou salmonela, E. coli či listérie.

Doporučeno
„Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty „Učitelka po vás chce učebnici za 600, když doma chcípáte hlady.“ Romku Naděnku sleduje 80 tisíc lidí, ráda provokuje rasisty 16. června 2024 v 14:00

Trávicí systém psů si s nimi bez problémů poradí, protože psi produkují více žaludeční kyseliny než lidé, a tedy dokážou rozložit stravu rychleji a efektivněji než žaludek člověka včetně kostí.

„Psí střeva si dokáží poradit s patogeny, bakteriemi, se špínou, s viry, odpadem a parazity, na které lidská střeva nejsou zvyklá,“ říká veterinářka Tracy Navarra. „Nejsme stejní, proto bychom neměli jíst totéž. Přestože se doporučený příjem bílkovin, sacharidů a tuků u člověka a v případě psa nemusí až tak lišit, neměl by to být faktor, který rozhodne o tom, zda budeme konzumovat psí krmivo.“

Domů
Sdílet
Diskuse