Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová.
1. května 2023 7:00
Čas čtení 1:14
Richard Balog

FOTO: Architekti vkusně přetvořili byt ze 70. let s výhledem na panoráma Bratislavy

FOTO: Architekti vkusně přetvořili byt ze 70. let s výhledem na panoráma Bratislavy
Zdroj: Filip Šlapal
KULTURA ARCHITEKTURA
Uložit Uložené

4pokojový byt se nachází v domě ze sedmdesátých let, který nabízí výhled na panoráma města s dominantou hradu.

Ateliér ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová ukrývá ve svém portfoliu desítky zajímavých projektů včetně atraktivní rekonstrukce čtyřpokojového bytu z bratislavského Starého Města.

Bydlení s pracovním názvem Byt Nový Svet se nachází v domě ze sedmdesátých let 20. století na svažitém pozemku v blízkosti Palisád i Slavína. Užitná plocha bytu představuje 122 čtverečních metrů, což je v současnosti výměra nejluxusnějších nemovitostí v novostavbách.

Byt Nový Svet
Zdroj: Filip Šlapal
Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00

Podle popisu na webové stránce byl byt výjimečný již v původním stavu, a to nejen díky atraktivnímu výhledu na panoráma slovenského hlavního města s dominantou hradu. Skvělé dispoziční řešení, orientace na dvě světové strany do zahrady, dvě velkorysé lodžie či otevřený krb přímo v obývacím pokoji. To jsou jen některé z aspektů, díky nimž je toto bydlení ve Starém Městě nadstandardní.

Architekti při projektování rekonstrukce nepřehlédli kvality původní architektury, na kterou navázali s respektem a dokonalým citem pro detail. Zachovali jedinečnou atmosféru staroměstského bydlení a navázali na ni s minimem stavebních zásahů, což je důkazem vyspělosti architektonického přístupu. Nevyužili sezónních trendů a soustředili se na kvalitu detailů v každé místnosti.

Obývací pokoj je od kuchyně oddělen dvoukřídlými dveřmi, které zajišťují dostatečné propojení obou prostor. Příjemnou atmosféru podporují původní cihlový obklad otevřeného krbu a repasované dubové mozaikové parkety typické pro období sedmdesátých let. V ostatních prostorách bytu navazují na novou mozaikovou dubovou dlažbou, která vytváří společně s litou terasou a betonovou podlahou v koupelně koláž vrstev.

Nové, na míru navrhované prvky mají v celém bytě jednotný ráz –⁠ opakuje se zde přírodní dubové dřevo, výška vestavěných elementů až po strop prostoru či stejný vzhled rukojetí. Autoři projektu je velmi rafinovaně zkombinovali se staršími kusy nábytku, jako jsou například repasovaná křesla Thonet v obývacím pokoji, historická skříň v ložnici nebo lustr v dětském pokoji. Díky těmto řešením je bydlení nadčasové a bude důstojně stárnout.

Autory projektu jsou Juraj Mikulaj, Andrea Ambrovičová a Jana Machalová. Níže najdeš detailní galerii fotografií, které jsou prací Filipa Šlapala.

Byt Nový SvetByt Nový SvetByt Nový SvetByt Nový Svet
Zobrazit galerii
(18)
Domů
Sdílet
Diskuse