Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2023 v 12:39
Čas čtení 0:32
Kristýna Dobiášová

Zákazníci budou moct v USA platit pohybem dlaně. První řetězec zavádí platbu pomocí biometrických zařízení

Zákazníci budou moct v USA platit pohybem dlaně. První řetězec zavádí platbu pomocí biometrických zařízení
Zdroj: Unsplash/Van Tay Media
TECH AMAZON MODERNÍ TECHNOLOGIE SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americký řetězec pekáren a kaváren Panera brzy umožní zákazníkům platit pouhým pohybem dlaně. Stane se tak prvním restauračním řetězcem, který tuto technologii zavede. Vyvolává však znepokojení v otázkách soukromí.

Společnost v minulých týdnech oznámila, že v příštích měsících zavede biometrickou čtečku. Umožnila by naskenováním dlaně přístup k informacím o kreditních kartách a věrnostních účtech zákazníků. Systém vyvinula společnost Amazon. Používá se již na některých letištích a stadionech.

Doporučeno
Elon Musk a další osobnosti chtějí pozastavit vývoj umělé inteligence, vidí v ní hrozbu. Hlasuj v anketě, co si o AI myslíš ty Elon Musk a další osobnosti chtějí pozastavit vývoj umělé inteligence, vidí v ní hrozbu. Hlasuj v anketě, co si o AI myslíš ty 30. března 2023 v 8:24

Prostřednictvím tohoto nového programu budou návštěvníci skenovat své dlaně, aby byli uvítáni jménem. Také by obdrželi doporučení na objednávku na míru podle předchozích preferencí. Panera zatím neuvedla, kde bude technologie k dispozici.

Na rozdíl od hesel nejdou tyto údaje při zneužití změnit

Amazon spustil čtení dlaně již koncem roku 2020 na pobočkách Amazon Go. Podle The Guardian však čelí problémům. Jeden z nakupujících tvrdil, že zákazníci nebyli řádně informováni o tom, že takové údaje budou shromažďovány. Podle obhájců ochrany soukromí je u těchto údajů vysoké riziko, že budou odcizeny, a na rozdíl od hesel je již nelze změnit.

Domů
Sdílet
Diskuse