Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2023 11:55
Čas čtení 1:12
Kuni Nguyenová

Jsi za volantem agresivní? Pořiď si do auta vůni této oblíbené bylinky, podle výzkumu tě zklidní

Jsi za volantem agresivní? Pořiď si do auta vůni této oblíbené bylinky, podle výzkumu tě zklidní
Zdroj: Unsplash/Jan Baborák/volně k užití
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vůně esenciálních olejů má nejspíš na lidské chování větší dopad, než se může zdát.

Výzkumníci z Northumbrijské univerzity ve Velké Británii přišli na to, že aroma esenciálního oleje z máty peprné by mohlo pomoci snížit agresivní chování při řízení automobilu. O výsledcích studie informoval zpravodajský web o psychologii a neurovědách PsyPost.

Doporučeno
Dva němečtí bratři se pohádali a vznikly tak dvě nejslavnější sportovní značky Dva němečtí bratři se pohádali a vznikly tak dvě nejslavnější sportovní značky 3. dubna 2023 11:15

„Už dvacet let zkoumám účinky vůní esenciálních olejů na lidské chování,“ řekl autor studie Mark Moss, vedoucí katedry psychologie na Northumbrijské univerzitě. „Mé hlavní zájmy se soustředily na paměť a náladu, ale nedávno jedna studentka (Jasmine Ho) navrhla, že účinky nálady mohou mít vliv na aplikovaná nastavení, jako je řízení,“ dodal s tím, že u máty peprné bylo již dříve prokázáno, že snižuje ospalost řidičů a také že má mírný uklidňující účinek. Výběr zkoumaných olejů tedy proběhl hladce.

Výzkumu se zúčastnilo 50 lidí, kteří absolvovali pětiminutový trénink na řidičském simulátoru a poté podstoupili 15minutové testování. Jedné polovině účastníků náhodně přiřadili mátové aroma a druhá skupina neobdržela při testování žádné oleje. 

Doporučeno
Jaký je tvůj jazyk lásky? Zjisti to v našem testu Jaký je tvůj jazyk lásky? Zjisti to v našem testu 7. března 2023 11:00

Během experimentu se autoři snažili vytvořit zážitek z jízdy, který by mohl u účastníků vyvolat agresi. Agresivní chování při jízdě zahrnovalo mimo jiné negativní komentáře vůči ostatním řidičům nebo porušování značek nebo signálů k zastavení. 

Dopad mátové vůně by neměl být přehlížen, míní autor studie

Výsledky studie ukázaly, že dopad vdechování vůní na lidské chování není nijak zvlášť velký, ale neměl by být přehlížen. „Agresivní řízení je aspektem lidského chování, který se stává stále problematičtějším. Každý zásah, který by jej mohl snížit, tak má hodnotu. Mnoho řidičů používá v autech vůně a zdá se rozumné použít takové, které by mohly zlepšit chování při řízení a zároveň by mohly být příjemné,“ uvedl Moss. 

Doporučeno
Konec aut se spalovacími motory, schválily to státy EU. Kdo bude mít výjimku? Konec aut se spalovacími motory, schválily to státy EU. Kdo bude mít výjimku? 28. března 2023 16:23

Moss však poznamenal, že studie nezohledňuje, jak dlouho může účinek trvat a kolik aromatu je potřeba, aby jeho vdechování bylo prospěšné. Zároveň dodal, že aromata nejsou všelékem. „Účinky bývají malé, ale prospěšné, ačkoli mezi jednotlivci existuje poměrně velká variabilita a v tuto chvíli nevíme proč,“ shrnul.

Domů
Sdílet
Diskuse