Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2023 7:00
Čas čtení 3:30
Kuni Nguyenová

Toto je 7 nejnebezpečnějších jídel na světě, která tě mohou otrávit i zabít

ZAJÍMAVOSTI GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Gurmánský zážitek podobný ruské ruletě, nebo nehoda zapříčiněná neznalostí pokrmu? Sestavili jsme seznam exotických i běžných potravin, které mohou obsahovat jed.

Poznávat exotické krajiny skrz místní speciality se může vymstít. Některé specifické pokrmy nám mohou při nesprávné přípravě způsobit závažné zdravotní komplikace, a v některých případech dokonce hrozí smrt. Nemusí se ale nutně jednat jen o pochutiny z dalekých zemí, na potraviny obsahující jed totiž můžeme narazit i u nás doma v Česku. Které to jsou? Mrkni na náš přehled, abys pro příště věděl*a, na co si dávat pozor.

Fugu

fugu
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Seznam nebezpečných potravin zahajujeme s exotickou japonskou rybou fugu. Fugu obsahuje ve svých orgánech, zejména v játrech, smrtelné množství jedu tetrodotoxinu. Pokud není uvařená přesně tak, jak má, je až 1200krát smrtelnější než kyanid. Pouze jedna fugu tak má dostatek jedu, aby zabila 30 dospělých. Nicméně většina lidí, kteří kdy zemřeli na její otravu, si rybu připravila sama.

Ve většině zemí, zejména ve Spojených státech, je tento pokrm zakázán. Stále na něj ale můžeme narazit ve vybraných japonských restauracích, které zaměstnávají odborně vyškolené kuchaře. Ti se ve fugu musí perfektně vyznat a vědět, které části ryb jsou smrtelné, a vyhodit je – jde zejména o oči, mozek, vaječníky, játra a střeva. Část zákazníků ji konzumuje hlavně kvůli zážitku, protože pro mnohé jde o hru podobnou ruské ruletě. 

Třešňové pecky

třešně
Zdroj: Pexels/Jane Doan

Další jedovatou surovinou, která je ale pro nás v Česku na rozdíl od fugu velmi dostupná, jsou třešňové pecky. Pokud jsi v dětství též slýchal*a, že je musíš vyplivnout, mělo to svůj důvod. Obsahují totiž jedovatou sloučeninu kyanovodík. To platí i pro ostatní peckovice, jako jsou broskve, švestky a meruňky. 

Doporučeno
KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do oblíbených českých jídel? KVÍZ: Víš, jaké ingredience patří do oblíbených českých jídel? 3. března 2024 16:00

Ale není se čeho obávat. Než by tě mohly zabít, musel*a bys jich sníst alespoň tunu. Limit pro 150kilového člověka je podle National Institute of Health 703 miligramů kyanovodíku denně, což jsou stovky třešňových pecek.

Casu marzu, sýr fermentovaný červy

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse