Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. května 2023 10:24
Čas čtení 1:44
Adéla Ježková

Bella Ramsey: Kategorie herec/herečka nestačí. Nebinární herectvo si na předávání cen zaslouží více prostoru

Bella Ramsey: Kategorie herec/herečka nestačí. Nebinární herectvo si na předávání cen zaslouží více prostoru
Zdroj: Getty Images/Theo Wargo
FILMY A SERIÁLY FILMY ROKU NEBINÁRNÍ OSOBY
Uložit Uložené

Herecká osobnost Bella Ramsey, kterou můžeš znát například ze seriálu The Last of Us, volá po větší inkluzivitě při předávání hereckých cen.

V rozhovoru pro Vanity Fair nebinární Ramsey uvedlx, že zpočátku uvažovalx o tom, že se kvůli absenci jiných než genderových kategorií (to znamená kategorie pro muže a pro ženy, nikoho jiného, pozn. red.) předávání cen Emmy nezúčastní. Pro nebinárního člověka totiž představa, že se zařadí do jedné ze škatulek, může být velmi nepříjemná.

Z Emmy již takto odstoupili Liw Hewson z filmu Yellowjackets. Také Emma Corrin, osobnost ztvárňující princeznu Dianu v seriálu The Crown, se poté, co obdrželi Zlatý glóbus, vyslovili pro vytvoření negenderovaných ocenění. Zároveň podle serveru Unilad vyzvali k tomu, aby se na plátně objevovalo více nebinárních, queer a trans lidí.

„Kategorie v současné době působí extrémně genderově, a to i kvůli jazyku, který nás obklopuje,“ vysvětlilx Ramsey. Nakonec se rozhodlx ucházet o cenu pod kategorií „herečka“, i když s touto nálepku nesouzní.

Doporučeno
„Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu 4. dubna 2023 11:00

„Nechci, aby jazyková omezení v kategoriích byla důvodem, proč nebinární herecké osobnosti jako já nemohou být oslavovány,“ řeklx s tím, že ví, že hledání alternativ může být složité.

Míní ovšem, že pro nebinární a genderově nekonformní osoby je opravdu důležité, aby se mohly vyjádřit a být součástí diskusí a rozhovorů. „Doufám, že v rámci budoucích kategorií bude více prostoru pro uznání nebinárních lidí,“ dodalx Ramsey.

Nebinární Bella Ramsay se pro New York Times svěřilx, že jsou jim „zájmena opravdu jedno“, v článku ale používáme neutrální zájmena a koncovku x. Více se o této herecké hvězdě dočteš v tomto článku. Liw Hewson a Emma Corin používají zájmena „oni/jejich“. V češtině zatím nejsou nebinární zájmena univerzálně ustálena.

Zruší se kategorie herec/herečka?

Prezident společnosti Film Independent Josh Welsh pro Vanity Fair uvedl, že si je vědom probíhající situace. „Proč byste někoho nutili, aby se identifikoval způsobem, který mu není příjemný, aby od vás dostal ocenění? Je to k tomu člověku v podstatě neslušné,“ řekl.

Někteří odpůrci zrušení genderovaných kategorií sice míní, že by to ovlivnilo počet žen, které dostávají ocenění, podle Welshe ale problém genderové diskriminace v Hollywoodu není problémem, jehož řešení by mělo být úkolem předávání cen.

Doporučeno
Cannes 2023: Zlatou palmu vyhrála žena teprve potřetí v historii. Justine Triet bodovala s filmem o tajemné vraždě Cannes 2023: Zlatou palmu vyhrála žena teprve potřetí v historii. Justine Triet bodovala s filmem o tajemné vraždě 28. května 2023 8:39

U nejznámějších cen, jako jsou například ceny Emmy nebo Oscary, však ke změně po desetiletí starých rozdělení na herce a herečky jen tak nedojde. Stojí za nimi spisovatel Frank E. Woods, zakládající člen Akademie filmového umění a věd. „Všechny kategorie byly nerozdílné neměli jste ceny pro střihače a střihačky, ale házeli jste je dohromady , ale napadlo ho, že by mohl být důvod zacházet s hereckými cenami jinak,“ uvedl výkonný ředitel Akademie Bruce Davis.

Jak rovněž dodává server Them„Na pozadí kulturní války o samotnou existenci trans a nebinárních osob se může zdát nemožné, aby organizace učinily tyto kroky, aniž by se setkaly s extrémní konzervativní reakcí.“ 

Domů
Sdílet
Diskuse