Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. června 2023 11:00
Čas čtení 2:24
Adéla Švehlíková

Summer must have alert: Jorts aka taťkovské kraťasy nesmí o prázdninách chybět ve tvém šatníku

Summer must have alert: Jorts aka taťkovské kraťasy nesmí o prázdninách chybět ve tvém šatníku
Zdroj: Getty Images/Bella Hadid, propagační materiál/Acne Studios, SSENSE, Wiki Commons/Bart Simpson
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Skvělá zpráva pro všechny, kteří v létě preferují vzdušnost a komfort. Letošní léto se ponese v duchu jorts, širokých kraťasů pod kolena. Ty jsou nejenže pohodlné, ale především stylové. Dají se kombinovat prakticky se vším, jejich koupí neprohloupíš.

Rozluč se s high waisted šortkami, které odhalují půlku zadku, nebo s upnutými kraťasy připomínajícími biker shorts. Na scénu nastupují jorts, obří denimové bermudy, které má s největší pravděpodobností ještě stále ve skříni i tvůj taťka. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený lucyshenton (@lucyshentonyo)


Již loňské léto se neslo v duchu širokých kraťasů s délkou alespoň do půlky stehen, letos se však délka posunula rovnou až pod kolena. Není se čemu divit, po boku oblíbených baggy pants se dal očekávat návrat širokých nohavic také u šortek. Je to diametrální kontrast k tzv. biker shorts nebo ultrakrátkým kraťáskům s vysokým pasem a čouhajícími kapsami.

Doporučeno
Dřeváky, nazouváky, pantofle... Máme pro tebe tipy na letní obuv, se kterou rozhodně nešlápneš vedle Dřeváky, nazouváky, pantofle... Máme pro tebe tipy na letní obuv, se kterou rozhodně nešlápneš vedle 23. května 2023 16:00

Ačkoliv se mohou jorts na první pohled jevit neatraktivně, opak je pravdou. Tento kousek je nejenže praktický a nepřilepí se ti ke každému záhybu těla v tropických dnech, ale především dodá každému looku neskutečnou dávku stylu. Lze s ním nakládat různými způsoby a kombinovat ho takřka jakkoliv, což z něj dělá must have na tento rok. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IM G (@gerardpatris)

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IM G (@gerardpatris)


Za ikony tohoto trendu jsou považováni John Cena, Bart Simpson a v neposlední řadě i naši taťkové. Jen si vzpomeň na letní outfit tvého táty, který vytáhne na grilovačku nebo pofel s kamarády.

Doporučeno
Ukaž vlastní módní styl a ušetři. Máme pro tebe DIY tipy, jak levně na originální drip Ukaž vlastní módní styl a ušetři. Máme pro tebe DIY tipy, jak levně na originální drip 14. května 2023 6:00

Pokud se však ponoříme hlouběji do historie, jorts nalezneme zejména v pánském šatníku již v 60. a 70. letech minulého století. Jejich prim však nastal začátkem roku 2000, a proto se tento piece řadí k Y2K estetice, která nyní zažívá velký návrat. Stejně jako ugly shoes a další „bizarní“ trendy, které gen Z naprosto miluje, se i jorts vyšvihly až na přehlídková mola nejproslulejších módních domů, jako jsou Prada, Saint Laurent, Gucci nebo Louis Vuitton. To něco svědčí o jejich popularitě a taky se dá právě očekávat jejich rychlý průnik do mainstreamu v následujících měsících. Pokud chceš být o pár kroků napřed, je nejvyšší čas si minimálně jedny jorts pořídit.

John Cena v jorts.
John Cena v jorts. Zdroj: Getty Images/John Cena

Jak na styling?

Jak už jsme uvedli výše, jorts představují univerzální prvek šatníku, se kterým lze naložit všemi možnými způsoby. Jsou vlastně takovou ironií, která umožňuje nositeli nebo nositelce experimentovat s tvary a dělat si legraci ze stylů z minulosti. Co se týče konkrétních kousků, klasickou a lichotivou siluetu vytvoříš například v kombinaci s upnutým crop topem nebo libovolným přiléhavým vrškem dle svého gusta. Ti, kteří preferují potlačení tělesných tvarů, nešlápnou vedle ani s oversized tričkem nebo mikinou.

Doporučeno
Je privilegovaná, bílá a bohatá, tvrdí hateři. Zaslouží si Kendall Jenner titul nejvýdělečnější modelky světa? Je privilegovaná, bílá a bohatá, tvrdí hateři. Zaslouží si Kendall Jenner titul nejvýdělečnější modelky světa? 16. května 2023 11:00

Jorts můžeš vytáhnout i během chladnějších dnů, a to v kombinaci se širokými kalhotami. Stačí si na džíny hodit druhou vrstvu v podobě jorts a se špetkou kuráže vynést tento neotřelý styling do ulic.

Dalším tipem na skvělý detail k doplnění jorts je poodhalené spodní prádlo. Ať už se jedná o vytažené boxerky, nebo tanga, níže posazený pás u některých typů jorts ti umožní spice-upnout fit. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený madeline (@madelineargy)


Neodmyslitelnou součástí každého stylového looku je i obuv, a tak ti doporučujeme k jorts sáhnout třeba po cowboy boots nebo jakékoliv robustnější siluetě bot. Pokud však preferuješ subtilnější prvky, baleríny, pantofle nebo sandály jsou ideální volbou. Jako každý správný taťka také můžeš vsadit na dad shoes s ponožkami a OG jorts outfit je na světě.  

Bella Hadid v jorts.
Bella Hadid v jorts. Zdroj: Getty Images/Bella Hadid

Kde nakoupit?

Nejlevnějším a nejudržitelnějším způsobem, kde najít jorts, je skříň tvého táty nebo dědy. Pokud zde neuspěješ, s velkou pravděpodobností seženeš tento piece i v sekáči nebo na Vintedu. Vytvořit si jej však můžeš i ustřižením starých širokých džín. Z cenově dostupnějších obchodů a v poměru dobré kvality doporučujeme jorts od značek Jaded London nebo A1 Denim. Z vyšší cenové kategorie jsou zaručenou trefou do černého jorts značky WE11DONE či od Acne Studios.

AXLE ACID WASH DENIM JORTS.
AXLE ACID WASH DENIM JORTS. Zdroj: Propagační materiál/Jaded London
Acne Studios dark wash long denim shorts.
Acne Studios dark wash long denim shorts. Zdroj: Propagační materiál/Acne Studios
Doporučeno
Kontroverze spojené se značkou Adidas. Víš, co se skrývá za oblečením a botami s ikonickými třemi pruhy? Kontroverze spojené se značkou Adidas. Víš, co se skrývá za oblečením a botami s ikonickými třemi pruhy? 6. června 2023 8:30
Domů
Sdílet
Diskuse