Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. května 2023 11:00
Čas čtení 2:31
Adéla Švehlíková

Je privilegovaná, bílá a bohatá, tvrdí hateři. Zaslouží si Kendall Jenner titul nejvýdělečnější modelky světa?

Je privilegovaná, bílá a bohatá, tvrdí hateři. Zaslouží si Kendall Jenner titul nejvýdělečnější modelky světa?
Zdroj: Jacquemus
MÓDA KENDALL JENNER
Uložit Uložené

Američanka Kendall Jenner často čelí kritice kvůli své modelingové kariéře. Oproti ostatním modelkám pronikla do světa módy díky slavnému příjmení, a v současnosti je dokonce nejlépe placenou modelkou. Mnozí však tvrdí, že si toto prvenství nezaslouží.

„She's giving nothing.“ Tak hateři často označují modelingové počiny americké hvězdy Kendall Jenner, která je součástí jedné z nejvlivnějších rodin na světě. Právě proto je její kariéra modelky často spojována s nepotismem, jenž jí usnadnil dobytí módní scény i na úkor údajně neadekvátních dovedností. Negativní komentáře se tak na nejvýdělečnější modelku současnosti sypou ze všech stran. Počíná si však Kendall opravdu tak špatně? 

Doporučeno
Ukaž vlastní módní styl a ušetři. Máme pro tebe DIY tipy, jak levně na originální drip Ukaž vlastní módní styl a ušetři. Máme pro tebe DIY tipy, jak levně na originální drip 14. května 2023 6:00
kendalljenner
Zdroj: Instagram/Kendall Jenner


Spoustě z nás se Kendall Jenner dostala do povědomí především jako sestra Kim Kardashian nebo jako hvězda reality show Keeping Up with the Kardashians. Posledních pár let je však kariéra Kendall spojována zejména s modelingem, kterému se věnuje již od svých 14 let. V momentě, kdy debutovala, se jí doslova otevřely všechny dveře do světa módy, a rychlostí blesku se tak objevila na runwayích těch neznámějších značek či na coverech prestižních magazínů. K tomuto rychlému vzestupu má dodnes spousta lidí nespočet výhrad: hlásají, že její dominantní postavení ve světě modelingu není právoplatné.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kendall (@kendalljenner)


Nedocenění modelek, které se i navzdory svému talentu téměř nikdy nepřiblíží úspěchům 27leté Američanky, je dalším aspektem nerovnoměrného měřítka v závislosti na sociálním statusu. Své o tom ví i Bella a Gigi Hadid, Lily-Rose Depp, Kaia Gerber nebo Lila Moss, kterým cestu prošlapaly jejich slavné matky a rovněž bývalé modelky.

Na rozdíl od nich však bývá Kendall kritizována kvůli pózám, výrazu v obličeji a chůzi, které jsou podle názorů mnohých nicneříkající. Přece jenom je Bella Hadid považována za supermodelku 21. století díky svému profesionálnímu catwalku a skvělé hře s obličejem, stejně jako se poutavý pohled očí Lily-Rose Depp vtiskne do paměti každému, kdo si prohlédne její fotografii. Kendall sice splňuje tabulky s mírami, které jsou v soudobém modelingu (bohužel) nezbytností, její pózování a mimika z ní však dle slov některých dělají tu „nudnou“. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kendall (@kendalljenner)

Na druhou stranu, označení „být nudný“ je nějakým způsobem také signifikantní rys. Ačkoliv se v modelingu jedná spíše o nežádoucí faktor, dalo by se polemizovat nad tím, zda se přece jenom nejedná o marketingový tah velkých značek. Ať už hovoříme o kampani Miu Miu SS23, Jacquemus FW21, nebo Jimmy Choo Spring 2023, spojuje je jedno –⁠ prázdný pohled, slabé pózování a nucenost, jako by Kendall na place snad ani nechtěla být. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Miu Miu (@miumiu)

Pod příspěvky se to tak jenom hemží kritickými komentáři. Jedna uživatelka reaguje na kampaň Jacquemuse slovy: „Proč Kendall? Je privilegovaná, bílá a bohatá. Vybral si ji jenom kvůli jejímu jménu.“ Na to konto i další uživatel podotýká: „Tato holka má ten stejný výraz v obličeji na každé fotografii od roku 2014.“ Mnozí si však neuvědomují, že se mimo jiné proslavila i právě díky své „fádnosti“. Odjakživa máme modelky spojené s expresivitou a vyprávěním příběhů prostřednictvím editoriálů či módních přehlídek –⁠ co když právě ve fádnosti spočívá ta největší reklama, aniž bychom si to uvědomovali?

Kendall Jenner
Zdroj: Jacquemus


Kromě porovnávání s výše uvedenými hvězdami modelingu, jako jsou sestry Hadid, čelí Kendall kritice i ve spojitosti se svou sestrou Kylie Jenner. Ta údajně v modelingu podává lepší výkony a dokáže se lépe vžít do své role. A v neposlední řadě do hry vstupuje i Kendallina pracovní etika. Nemálo lidí potvrdilo negativní zkušenost s úspěšnou Američankou, která prý nectí standardy. Na toto téma se rozpovídala i slovenská módní fotografka Lena Klappová v rozhovoru pro Startitup: „Já jsem s Kendall neměla úplně dobrou zkušenost. Je to člověk, který nemá respekt k lidem okolo. Jednou přišla o dvě hodiny později na show, což je obrovský problém. I přestože se na ni čekalo, tak se k lidem chovala naprosto odporně.“

kyliejenner, vanityfair
Zdroj: Vanity Fair


Neexistuje tedy jednoznačná odpověď, na situaci lze nahlížet z více úhlů. Podle nás je ale téměř jasné, že bez svého rodinného zázemí by se pravděpodobně v dnešním světě modelingu nikdy neprosadila v takové míře jako za posledních pár let.

Domů
Sdílet
Diskuse