Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. června 2023 13:34
Čas čtení 0:41
Tereza Patočková

Italské hory se otevírají handicapovaným lidem. Kromě bezbariérové stezky chystají i koncerty pro neslyšící

Italské hory se otevírají handicapovaným lidem. Kromě bezbariérové stezky chystají i koncerty pro neslyšící
Zdroj: Trentino
ZAJÍMAVOSTI ITÁLIE
Uložit Uložené

Trentino se tímto krokem snaží ukázat, že není jen pro otrlé sportovce s nezlomnou fyzickou kondicí a schopností zdolávat tamní hory a údolí po svých.

Provincie v severní Itálii testuje pilotní projekty, které pomohou přiblížit místní přírodu také handicapovaným lidem. Na konci května se tak v italském Trentinu slavnostně otevřela nová bezbariérová stezka, která vede z údolí Madonna di Campiglio. Informace vychází z tiskové zprávy, kterou má redakce k dispozici.

Stavebníci v rámci úprav provedli několik vyrovnávacích prací a malých objížděk a v nejužších místech stezku rozšířili na šířku přibližně 1,2 metru. V místech, kde se nacházejí velké balvany, které není možné odstranit, aniž by se drasticky změnil vzhled oblasti, projekt počítal s vybudováním chodníků z modřínových fošen přes samotné balvany.

Trentino pořádá i koncerty pro handicapované

Tam, kde je výškový rozdíl výraznější, byly navíc umístěny speciální římsy. Dolomity si nyní budou moci poprvé užít i lidé, pro které by byl vysokohorský výšlap nemožný. 

Kromě stezky Trentino pořádá také koncerty pro handicapované lidi, a to i ty, kteří hudbu nemohou slyšet. Prostřednictvím takzvaných „subpaců“ (hmatových audiosystémů), které umožňují neslyšícím vnímat hudbu, bude každoroční festival Tóny Dolomit letos inkluzivnější. Do svého programu proto zapojil několik koncertů, kde bude tato technologie dostupná.

Domů
Sdílet
Diskuse