Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2023 11:00
Čas čtení 2:28
Adéla Švehlíková

Jaký outfit zvolit na festival? Inspiruj se módními ikonami z Coachelly a Glastonbury

Jaký outfit zvolit na festival? Inspiruj se módními ikonami z Coachelly a Glastonbury
Zdroj: Getty Images/Bad Bunny, Kate Moss, Alexa Chung
MÓDA FESTIVALY MÓDA MÓDA Z FESTIVALU
Uložit Uložené

Festivalová sezóna je tu a s ní i výběr nejlepších outfitů. Stěžejním faktorem tu ale není pouze styl, v potaz je třeba brát také praktičnost. Vyplatí se vsadit na osvědčené kousky, po kterých sáhly třeba i zahraniční celebrity.

Prázdniny a s nimi spjatá festivalová sezóna se blíží rychlostí blesku. S tím se ale pojí i starosti s výběrem vhodného outfitu. Každý účastník a každá účastnice tak musí brát v potaz nejen styl, ale také praktičnost. Není však třeba propadat panice, inspirovat se můžeš u OG festivalových ikon ze zahraničí, které svým nadčasovým šatníkem zrcadlí festivalové must have kousky. 

Doporučeno
Tipy na nejlepší plavky. S těmito kousky letos zazáříš u moře i na zahradním lehátku Tipy na nejlepší plavky. S těmito kousky letos zazáříš u moře i na zahradním lehátku 20. června 2023 11:00


I u nás v Česku festivaly pro mnoho lidí představují jeden z nejlepších způsobů, jak strávit léto. I přes hojnou účast a rozvíjející se koncepty udržitelnosti či nabídky alternativní stravy styl oblékání a výběr kousků zúčastněných stále často pokulhává. Proto není od věci inspirovat se v těchto případech v zahraničí, kde nepřeberné množství celebrit každoročně navštěvuje jedny z nejznámějších festivalů na světě, jako jsou Coachella nebo Glastonbury, a často sází na osvědčené prvky v šatníku. Navíc i počasí může na festivalech pořádně potrápit svou nevyzpytatelností, což si u looků žádá už zmíněnou praktičnost.

Vybrali jsme pro tebe módní ikony, které to zvládají skvěle. Inspiruj se!   

Doporučeno
Seniorský drip: letní edice. Takto skvěle vypadá styl, který prověřil čas Seniorský drip: letní edice. Takto skvěle vypadá styl, který prověřil čas 15. června 2023 12:00

Kate Moss

Za pomyslnou královnu festivalů můžeme bezesporu považovat modelku Kate Moss. Ta je pravidelnou návštěvnicí hudebního festivalu Glastonbury v anglickém Piltonu. Kate je příkladem toho, že není třeba každoročně volit různorodé prvky, když tvoříš outfity, stačí vsadit na klasiku. Proto její festivalový styl prakticky neprošel razantní evolucí, hra s oblečením již několik let funguje na podobné bázi. Její kreace mísí bohoo estetiku a prvky různých etnicit. 

Kate Moss.
Kate Moss. Zdroj: Getty Images/Kate Moss


Základem jejích fitů jsou vysoké holínky (wellingtonky) nebo cowboy boots, které chrání před nežádoucím ušpiněním a rovněž tvoří cool doplněk. Ty kombinuje s hot pants aka šortkami nebo úzkými džínami. Vršek tvoří ve většině případů vesta, trenčkot nebo leather jacket spolu s metalickým nebo třpytivým topem. Nezbytným doplňkem je také kožený pásek s cvočky a prakticky cokoliv, co má třásně. 

Inspo Kate Moss.
Inspo Kate Moss. Zdroj: Propagační materiál/Zalando, Zara, Cos, ModexaStyl
Doporučeno
Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě Móda z festivalu: Takto se mladí Češi a Češky oblékli na festival Rock for People. Čí outfit se ti líbí nejvíce? Hlasuj v anketě 13. června 2023 13:00

Alexa Chung

Další ikonou, neodmyslitelně spjatou s britským festivalem Glastonbury, je modelka a návrhářka Alexa Chung. Nelze opomenout fakt, že i její styl byl ovlivněn festivalovými looky zmiňované Kate Moss, což jen potvrzuje jeho nadčasovost a unikátnost. Alexa však tuto estetiku rozvinula o vlastní atributy a vybudovala si tak svou autentickou personu. 

Alexa Chung.
Alexa Chung. Zdroj: Getty Images/Alexa Chung
Alexa Chung.
Alexa Chung. Zdroj: Getty Images/Alexa Chung


I zde se můžeme setkat s prolínáním hippie kultury, námořnického stylu a casual pieces, které disponují rovněž vizuálně líbivým a praktickým účelem. Stejně jako Kate i Alexa sází na wellingtonky, což je prostě ideální obuv do bláta. Od věci pro ni však nejsou ani baleríny s přezkami, které nyní opět zažívají comeback, nebo pohodlné tenisky. Další klasikou jsou straight fit džíny nebo hra se vzory. V oblibě má tato Britka zejména proužky, leopardí potisk a puntíky, které se nebojí kombinovat do jednoho celku. Své místo ve festivalovém šatníku Alexy Chung mají i pláště nebo PVC kalhoty, které sice nejsou nejpohodlnější možností, jejich jednoduchá údržba však stojí za to.  

Inspo Alexa Chung.
Inspo Alexa Chung. Zdroj: Propagační materiál/Vagabond, Acne Studios, Zalando, Cos, Zara, Calzedonia

Bad Bunny

Nezapomínejme, že muži na festivalech také září v kreativních outfitech a hrají si se vzory, barvami a nejrůznějšími materiály. Skvělým zdrojem inspirace je garderoba portorikánského rappera Bad Bunnyho, který na letošním ročníku Coachelly ukázal hned několik oděvních počinů. Ty potvrdily to, že ani pánské festivalové outfity nemusí být konzervativní a mohou se podvolit experimentům.

Bad Bunny.
Bad Bunny. Zdroj: Getty Images/Bad Bunny
Bad Bunny.
Bad Bunny. Zdroj: Getty Images/Bad Bunny


Westernový styl, tedy klobouk, opasek, šátek a kovbojské boty, je doslova trefou do černého. Rapper tyto prvky volil k basic košili, tílku a kalhotám v zemitých barvách. Dalším outfitem Bad Bunny dokázal, že se nebojí ani kontrastů, a proto vystřídal westernový outfit za ten celočerný od Muglera, jejž měl na starost Casey Cadwallader. Hoodie evokující korzet a využití transparentního materiálu nabádá k bourání zažitých konvencí definice maskulinity.

V paměti nám utkvěla také šíleně vzorovaná, až psychedelická puffer jacket, která sice kvůli letním teplotám není úplně adekvátní volbou, designem naopak splňuje poslání festivalů víc než dobře. 

Inspo Bad Bunny.
Inspo Bad Bunny. Zdroj: Propagační materiál/Modivo, Zalando, Zara, KMBikers
Doporučeno
Summer must have alert: Jorts aka taťkovské kraťasy nesmí o prázdninách chybět ve tvém šatníku Summer must have alert: Jorts aka taťkovské kraťasy nesmí o prázdninách chybět ve tvém šatníku 12. června 2023 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse