Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. července 2023 14:04
Čas čtení 0:59
Kateřina Viková

Muž v Číně dostal vyhazov, protože neuběhl 5 kilometrů ve vedru. Prý neměl „dostatečný pracovní zápal“, teď o případu rozhodl soud

Muž v Číně dostal vyhazov, protože neuběhl 5 kilometrů ve vedru. Prý neměl „dostatečný pracovní zápal“, teď o případu rozhodl soud
Zdroj: Unsplash
ZAJÍMAVOSTI ČÍNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Muž jménem Liu se soudil se svým zaměstnavatelem za to, že ho neoprávněně vyhodil. Nejmenovaná firma ho nechala uběhnout pět kilometrů, na které měl půl hodiny. Když test nesplnil, firma ho vyhodila, protože prý nemá „zápal pro těžkou práci“.

Případ se odehrál v červnu loňského roku a minulý měsíc o něm rozhodoval soud pro pracovní záležitosti v čínské městské prefektuře Su-čou.

Doporučeno
České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? České „zoomers“ i mileniály trápí drahé bydlení a život od výplaty k výplatě. V čem se mladé generace neshodnou? 19. června 2023 6:00

Liu se loni 18. června přihlásil do nejmenované firmy na pozici údržbáře, kde měl vyrábět mechanické součástky. Absolvoval pohovor, složil praktické zkoušky spočívající ve svařování a řezání plamenem, prošel i lékařskou prohlídkou a 22. června podepsal pracovní smlouvu.

Účast na firemním běhu: povinná 

Už 25. června však ředitel oddělení Liuovi oznámil, že se musí zúčastnit firemního běhu pro nové zaměstnance, aniž by mu řekl, na jakou vzdálenost přesně a proč. Nicméně souhlasil. „Jestli nedokážeš běhat, radši zmiz,“ řekl mu člen ostrahy, který stál opodál, ale Liu tomu moc pozornosti nevěnoval.

Doporučeno
Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti Končíš v práci? Přinášíme ti návod, jak zažádat o podporu v nezaměstnanosti 27. dubna 2023 6:00

V den závodu panovalo čtyřicetistupňové vedro a Liu po pár kolečkách nebyl schopný pokračovat. Po necelém kilometru se mu udělalo špatně, točila se mu hlava, nechal proto běhu a vrátil se do dílny znovu pracovat.

Vojenský výcvik byl součástí firemních předpisů 

Druhý den mu ale vedení řeklo, že v rámci zkušební doby neprokázal patřičné kvality, a dostal vyhazov. „V našich předpisech skutečně existuje pravidlo, že noví zaměstnanci musí v rámci vojenského výcviku absolvovat běh na 5 kilometrů za 30 minut,“ uvedla později společnost u soudu.

Doporučeno
Každá šestá firma v Česku se chystá propouštět. Podívej se, které obory tě ale přivítají s otevřenou náručí Každá šestá firma v Česku se chystá propouštět. Podívej se, které obory tě ale přivítají s otevřenou náručí 13. června 2023 16:14

Liu nicméně v žalobě tvrdil, že ho společnost o fyzických testech neinformovala a ve smlouvě nic takového nestálo, tudíž byl jeho vyhazov nezákonný. Soud mu dal za pravdu. Liuovi přiřkl jím požadovaných 6700 čínských jüanů (zhruba 20 tisíc korun) jako kompenzaci a 300 jüanů (zhruba 900 korun) jako mzdu za tři odpracované dny.

Domů
Sdílet
Diskuse