Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2023 17:25
Čas čtení 1:45
Ema Stanovská

Takto má vypadat homo „home office“ sapiens v roce 2100. Děsivá předpověď baví internet

Takto má vypadat homo „home office“ sapiens v roce 2100. Děsivá předpověď baví internet
Zdroj: Unsplash/Andrew Neel
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Model „Anny z roku 2100“ má hrb, červené oteklé oči a ruku stočenou do trvalého pařátu.

Britská nábytkářská společnost Furniture At Work vytvořila 3D model, který zobrazuje, jak možná budou vypadat lidé pracující z domova v roce 2100. Modelem je žena jménem Anna, která má shrbená záda, oteklé oči a ruce zkřivené do pařátu. Na bizarní grafiku upozornil portál Daily Mail.

Doporučeno
Kde v Praze sportovat zdarma nebo za hubičku? Máme pro tebe sedm skvělých letních tipů Kde v Praze sportovat zdarma nebo za hubičku? Máme pro tebe sedm skvělých letních tipů 3. července 2023 13:00

Společnost vycházela z vědeckého výzkumu Univerzity v Leedsu, podle něhož více než třetina lidí pracujících na dálku nemá vyhrazený speciální prostor pro práci (přesto by až 72 % lidí chtělo mít pravidelný home office). Tvůrci konzultovali model i s odborníky z oblasti zdravotnictví.

Hrb a pařát

„Anna je ukázkou toho, jaké důsledky může mít soustavné využívání technologií, dlouhá doba strávená za obrazovkou a špatné držení těla. Model upozorňuje nejen na fyzické, ale i duševní problémy, které s tím potenciálně souvisí,“ vysvětlila firma.

salihveseli
Zdroj: Twitter/salihveseli

Anna má na sobě růžové, špinavé volnočasové oblečení, ale na modelu sedí na posteli s jídlem, kávou a mračí se do malého monitoru notebooku. Z neustále shrbené páteře má hrb a zvednutá ramena, z celodenního hledění na obrazovku má červené a oteklé oči se spoustou vrásek.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme polohovatelný stůl Liftor. Vyplatí se do něj investovat? Vyzkoušeli jsme polohovatelný stůl Liftor. Vyplatí se do něj investovat? 1. dubna 2023 12:00

Její ruka – dlouhé hodiny zkroucená kolem myši – se stočila do „trvalého drápu“. Nedostatek čerstvého vzduchu a duševní potíže jako úzkosti a deprese Anně způsobily nadváhu a oslabily imunitní systém.

salihveseli
Zdroj: Twitter/salihveseli

Lidé model kritizují

Model se na internetu nesetkal s příznivým ohlasem. Kritiku vyvolal v první řadě fakt, že Annu vytvořila firma, která dodává zejména kancelářský nábytek a ergonomické židle. Někteří proto tento model označili za „firemní propagandu“, jejímž cílem je povzbudit zaměstnance, aby se vrátili do kanceláře, píše The Hustle.

Model se dostal také do databáze memeček Know Your Meme, která shromažďuje vtipné a absurdní internetové momenty.

„Jediný způsob, jak se vyhnout přeměně na ‚znetvořeného skřítka‘, je sedět hodinu v autě, abyste následně seděli za stolem osm hodin. Je to mnohem zdravější,“ sarkasticky poznamenal jeden z kritiků. Model také inspiroval internetové uživatele, aby začali vytvářet ironická memečka na podobné téma.

Mnoho lidí začalo poukazovat na to, že od doby, kdy jim pandemie umožnila pracovat z domova, jsou paradoxně mnohem efektivnější. „Hmm, zhubl jsem 9 kilo, denně cvičím jógu, jsem produktivnější a můj pracovní život je o 70 000 procent lepší. Dělám něco špatně?“ cituje portál Independent reakci uživatele Twitteru.

Doporučeno
Tichý zabiják. Do třiceti let se minimálně zdvojnásobí počet cukrovkářů Tichý zabiják. Do třiceti let se minimálně zdvojnásobí počet cukrovkářů 26. června 2023 13:44

Celodenní práce za počítačem si s sebou samozřejmě nese mnohá rizika. Odborníci doporučují po každých 20 minutách odvrátit zrak od monitoru a zadívat se alespoň na 20 vteřin na co nejvzdálenější místo. Důležité je také dělat si pravidelné přestávky na pohyb a strečink.

Domů
Sdílet
Diskuse