Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. července 2023 17:16
Čas čtení 0:42
Veronika Dlesková

Muž ukazoval studentům, jak jsou pevná okna v mrakodrapu. Vypadl ze 24. patra a zemřel

Muž ukazoval studentům, jak jsou pevná okna v mrakodrapu. Vypadl ze 24. patra a zemřel
Zdroj: Wikimedia Commons/Dietmar Rabich
ZAJÍMAVOSTI KANADA NEHODY
Uložit Uložené

Garry Hoy se rozhodl předvést svým studentům, jak pevná jsou okna v kancelářích kanadského mrakodrapu. Komický kousek se mu ale nevydařil a on spadl z výšky 24 pater.

Dnes je tomu přesně třicet let, co došlo k nešťastné události, která částečně zapříčinila uzavření tehdy největší kanadské právnické firmy Holden Day Wilson. Dne 9. července 1993 totiž ze 24. patra mrakodrapu, postaveného v roce 1969, vypadl právník Garry Hoy. V době jeho smrti mu bylo pouhých 38 let. 

Doporučeno
Mary Toft: Tragický osud ženy, která rodila králíky Mary Toft: Tragický osud ženy, která rodila králíky 9. července 2023 6:00

Garry Hoy pracoval ve zmíněné advokátní kanceláři Holden Day Wilson v Torontu. Při prohlídce mrakodrapu, ve kterém firma sídlila, se Hoy rozhodl demonstrovat sílu konstrukce okenního skla tím, že se proti němu rozběhne. Jak píše britský Mirror, pevnost oken se snažil demonstrovat před skupinou studentů.

Nebylo to poprvé, co Hoy takový kousek zkoušel, a proto věřil v úspěch netradičního experimentu. V tomto případě ovšem okno nevydrželo a celé neporušené sklo vypadlo z rámu i s Hoyem. Muž po pádu ze 24. patra na místě zemřel.

„Neznám žádný stavební zákon na světě, který by dovolil 73kilovému muži narazit na sklo a vydržet to,“ uvedl stavební inženýr mrakodrapu Bob Greer. 

Podle kolegů byl Hoy jedním z „nejlepších a nejchytřejších“ v celé firmě. Policie případ nakonec uzavřela jako nešťastnou náhodu. 

Místo, kde k neštěstí došlo.
Místo, kde k neštěstí došlo. Zdroj: Wikimedia/SimonP/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse