Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2023 v 12:49
Čas čtení 0:51
Anna Koucká

Vítězkou holandské Miss Universe se poprvé stala trans žena. „Moje komunita na mě může být právem pyšná,“ vzkazuje

Vítězkou holandské Miss Universe se poprvé stala trans žena. „Moje komunita na mě může být právem pyšná,“ vzkazuje
Zdroj: Instagram Miss Nederland
ZAJÍMAVOSTI LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Nizozemsko si zvolilo novou královnu krásy v soutěži Miss Universe Netherlands. Vítězka Rikkie Valerie Kollé se ale zapsala do historie. Jedná se totiž o vůbec první trans ženu, která tuto soutěž v Holandsku vyhrála.

Kollé je po Španělce Angele Ponce druhou trans ženou, která se kdy zúčastnila soutěže Miss Universe. I když soutěž umožnila trans ženám účast už v roce 2012, první vítězkou se Španělka Ponce stala až v roce 2018.

Modelka a herečka Kollé, která se dříve objevila v soutěži Holland's Next Top Model, komentovala své vítězství i v sobotním příspěvku na Instagramu. „Je to neskutečné, ale mohu si říkat @missnederland 2023,“ napsala Kollé.


„Byl to naučný a úžasný proces, můj rok už nemůže dopadnout špatně. Jsem tak pyšná a šťastná, že to nedokážu popsat,“ pokračovala. „Moje komunita může být právem hrdá, protože jsem ukázala, že to jde.“

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Rikkie Valerie Kollé (@rikkievaleriekolle)


Poté, co poděkovala porotcům, svým kolegyním finalistkám, rodině a přátelům, Kollé vzkázala fanouškům a fanynkám: „A ať už jste kdekoli na světě, chci tu být pro vás a být příkladem, který jsem sama jako malá postrádala. Vzhůru za mnoha dalšími dobrodružstvími, ať je @missuniverse připravena. Tak se těším!!!“


Poté, co se stala historicky první trans vítězkou Miss Universe v Nizozemsku, se zúčastní mezinárodní soutěže Miss Universe, která se koná koncem tohoto roku v Salvadoru.


Soutěž Miss Universe ale čeká ještě několik zásadních změn pravidel. Letošní ročník totiž bude také první, jenž umožní účast i ženám, které jsou vdané a mají děti.

Domů
Sdílet
Diskuse