Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2023 11:55
Čas čtení 0:41
Marek Pros

Addamsova rodina má v Praze svoji vilu. Zjistili jsme, kde domov Wednesday najdeš a proč chátrá

Addamsova rodina má v Praze svoji vilu. Zjistili jsme, kde domov Wednesday najdeš a proč chátrá
Zdroj: ŠJů, Wikimedia Commons/volně k využití
KULTURA ARCHITEKTURA PRAHA
Uložit Uložené

Vosmíkova vila stojí na pražském Smíchově přes 110 let. Významná secesní stavba ale v posledních letech mizí před očima, a tak připomíná spíš výjev z hororových filmů. Není divu, že dostala na Facebooku přezdívku „dům Addamsovy rodiny“.

Proč o vile zrovna teď píšeme? Na Facebooku se před pár dny objevil post od bloggera Unlimited Freedom Ritchie s popiskem, že vyfotil „dům Addamsovy rodiny“.

V komentářích se hned rozjela debata, proč tak zajímavý a netradiční objekt chátrá, komu patří a kde se vůbec tak originální budova nachází.

Bývalé rodinné sídlo slavného sochaře Čeňka Vosmíka najdeš v Praze 5 v ulici Tichá. Vosmík byl humpolecký rodák, který stojí například za sochami Muž s býkem na holešovické tržnici v Praze nebo Kristem na poušti u katedrály svatého Víta.

Vilu mu v roce 1910 postavil architekt Josef Fanta, který navrhl například budovu hlavního nádraží v Praze.

Na fasádě památkově chráněné vily jsou dodnes úsměvné mravoučné nápisy jako Kdo dělá, vydělá nebo Úsilím a prací i nebe dobydeš.

Doporučeno
Foto: Airbnb nabízí noc zadarmo v růžovém barbie domečku v Malibu. Hostit tě bude ken Foto: Airbnb nabízí noc zadarmo v růžovém barbie domečku v Malibu. Hostit tě bude ken 27. června 2023 15:18

„Vozili mě kolem ní rodiče v kočárku a dnes už kolem ní vozím v kočárku svoje děti…“ vzpomínají lidé na Facebooku. Jak dlouho kolem ní ještě budou Pražané chodit, zůstává otázkou. Vosmíkova vila je rok od roku v horším stavu a současný majitel nemá zájem kdysi honosné sídlo rekonstruovat.

Domů
Sdílet
Diskuse