Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Boels.
8. srpna 2023 v 9:45
Čas čtení 1:55
Sponzorovaný obsah

Čeká vás rekonstrukce domu? Tak myslete na tyhle důležité věci

Čeká vás rekonstrukce domu? Tak myslete na tyhle důležité věci
Zdroj: Unsplash
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Plánujete rekonstruovat svůj dům? Tento rok může být ideální doba.

Kvůli velmi vysokým úrokovým sazbám se stavební produkce propadá, a proto můžete sehnat volné kapacity stavebních firem a ceny materiálů a práce se taky už konečně trochu přibližují realitě. Z toho důvodu může být léto a podzim 2023 skvělým obdobím pro začátek rekonstrukce vaší nemovitosti. Ale pospěšte si, čas letí jako splašený a zima je tu rychleji, než se nadějete. Co si tedy pro rekonstrukci připravit?

Plánování je základem úspěchu

Každá větší akce potřebuje dobrý plán. A rekonstrukce je opravdu veliká akce, takže dobrý plán je naprosto zásadní. Na co hlavně myslet? Kromě peněz, ke kterým se taky dostaneme, je důležité vzít v úvahu hlavně čas. Koordinace dodávky stavebních materiálů, nábytku a doplňků v kombinaci s lidským faktorem (pokud si tedy celou rekonstrukci neplánujete udělat úplně sami) je velmi náročný úkol, a pokud si vše dopředu dobře nepromyslíte, můžete se setkat s dlouhými prostoji mezi jednotlivými dodávkami. A to je pěkná otrava a může vás to stát peníze navíc. Proto si v dostatečném předstihu připravte projektový plán, v němž budou realistické termíny a díky kterému také krásně uvidíte, jak jednotlivé události jdou v čase za sebou.

Sežeňte si pořádné nářadí

Kvalitní nářadí je základ. Díky němu uděláte mnohem víc práce a ještě se u toho zbytečně nenadřete. Kvalitní nářadí je obvykle velmi drahé, ale nemusíte si ho rovnou kupovat, protože půjčovna nářadí vám může pronajmout, cokoli budete potřebovat, za zlomek ceny. Ale myslete dobře taky na to, že i půjčení nářadí je dobré dopředu naplánovat a objednat, abyste potom do půjčovny nepřišli s nadšením a neodešli s prázdnýma rukama. Navíc pokud si zapůjčení dobře naplánujete, můžete také ušetřit nějaké peníze tím, že jej budete mít pronajaté jen na nezbytně nutnou dobu a nebude zbytečně ležet ladem. Drobné nářadí sice moc drahé není, ale například pronájem plošiny už během pár dnů udělá slušný rozdíl v ceně.

Kromě peněz, ke kterým se taky dostaneme, je důležité vzít v úvahu hlavně čas.
Kromě peněz, ke kterým se taky dostaneme, je důležité vzít v úvahu hlavně čas. Zdroj: Unsplash

V rozpočtu si nechte nějakou „vatu“

I přes sebelepší plán se hodně věcí nedá dopředu přesně odhadnout a stejně jako u všech věcí to dvojnásob platí v případě peněz a rozpočtů. Proto doporučujeme dát si stranou 10 až 20 % z původního rozpočtu a počítat s tím, že se náklady v průběhu rekonstrukce navýší. Ani se nemusí jednat o chybu v plánu, ale stačí, aby se vám líbily hezčí kachličky do koupelny, a tisícovky létají vzduchem. Díky tomuto finančnímu polštáři se tak vyhnete rychlému hledání extra peněz, které by někdy mohlo skončit i nevýhodnou půjčkou.

Co zkusit dotace?

V posledních letech nabízí stát několik různých dotačních titulů, které souvisí především s úsporami energií. Proto je dobré podívat se na internet, jestli se náhodou na vámi plánovanou rekonstrukci nedá získat nějaká dotace. Díky tomu si můžete pomoci k lepšímu bydlení se značnou úsporou. S vypracováním podkladů pro získání dotace vám může pomoci specializovaná společnost nebo si můžete podklady připravit sami.


Díky těmto základním radám můžete rekonstruovat svoje bydlení efektivně, a dokonce ušetřit slušné peníze. Tak ať se vám rekonstrukce podaří!

rekonsturkce
Zdroj: Unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse