Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2023 9:20
Čas čtení 1:05
TASR

Po koupání ve veřejných vodách nesmíš zapomenout na tyhle dvě věci, radí expertka

Po koupání ve veřejných vodách nesmíš zapomenout na tyhle dvě věci, radí expertka
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
ZDRAVÍ PŘÍRODNÍ KOUPÁNÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Koupání ve veřejných vodách s sebou může přinést urologické či gynekologické potíže, upozornila na to uroložka nemocnice v Handlové Viola Filipovičová. Jak tomu předejít?

Při koupání ve veřejných vodách může totiž dojít ke vzniku infekce močových a pohlavních cest. „Bakterie způsobující infekce jsou častější v termálních teplých vodách, umělé vodní plochy mají výhodu, že voda je chladnější, nevýhodou je však větší riziko výskytu sinic a jiných mikroorganismů,“ načrtla Filipovičová. Informuje o tom TASR.

Doporučeno
„Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor) „Komunisté odváželi nudisty z pláže do lesů. Chtěli je tak potrestat za nahotu,“ říká správce nudistické pláže (Rozhovor) 25. července 2023 13:30

Voda v bazénech na koupalištích by podle ní měla být pravidelně sledována a ošetřována, problém nastává při přeplnění bazénu větším množstvím lidí. Mezi faktory, které zvyšují riziko nakažení, patří chladná voda, průvan či sezení na studeném povrchu. Velké problémy dělá zvyk ponechat si mokré plavky na sobě, což vytváří ideální prostředí pro množení se bakterií. „Častěji bývají infekcí postiženy ženy vzhledem ke kratší močové trubice a blízkosti pochvy a konečníku k vnějšímu ústí močové trubice. Náchylnější jsou také diabetici, osoby se sníženou imunitou nebo s nízkou úrovní hygieny,“ upozornila uroložka.


Termální voda podle ní není chlorována, proto se v ní choroboplodné zárodky dokáží rychle množit. Koupání v přírodním jezeře s sebou zase přináší riziko kontaktu s různými choroboplodnými zárodky a jinými mikroorganismy. Nákaza se může projevit jako záněty močového měchýře či močové trubice, často sdružené s gynekologickými záněty. Také může jít o záněty předkožky, prostaty, případně varlat. „V případě, že se onemocnění nezachytí včas, mohou se rozvinout záněty ledvin, případně onemocnění mají zdlouhavější a komplikovaný průběh,“ přiblížila odbornice.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nejlepší koupačku ve východních Čechách. Přinesla nám Rozkoš Vyzkoušeli jsme nejlepší koupačku ve východních Čechách. Přinesla nám Rozkoš 23. července 2023 6:00

Standardem u infekcí močových cest je podle ní vyšetření moči s následnou cílenou antibiotickou léčbou, léčba zánětů předkožky spočívá také v doplňkové lokální léčbě. Častá je léčba přidružených gynekologických zánětů. „Nejlepší prevencí je důkladně se po každém koupání osprchovat čistou vodou a převléknout se z mokrých plavek do suchých. Vhodné je i použití antibakteriálního mýdla,“ doporučila Filipovičová.

Domů
Sdílet
Diskuse