Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. září 2023 7:30
Čas čtení 3:50
Ondřej Jarůšek

Kozma dostal tvrdé TKO, epický turnaj přinesl šokující zvraty. Oktagon MMA má i novou šampionku

Kozma dostal tvrdé TKO, epický turnaj přinesl šokující zvraty. Oktagon MMA má i novou šampionku
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA
Uložit Uložené

Bojová organizace Oktagon MMA se vrátila do Frankfurtu, který hostil další velkolepý turnaj. Viděli jsme na něm jedenáct bitev včetně napínavého zápasu o titul.

Na turnaji Oktagon 46 jsme poznali jména bojovníků, kteří postoupí do finále pyramidy Tipsport Gamechanger, kde se pobijí o balík ve výši 300 tisíc eur. Viděli jsme celou řadu tvrdých ukončení, nechybělo hned několik překvapení a celému turnaji dala korunu německá zápasnice, která si po dalším dominantním výkonu odnesla pás pro šampionku. Pojď se s námi podívat, co všechno turnaj nabídl.

OKTAGON46OKTAGON46OKTAGON46OKTAGON46
Zobrazit galerii
(14)

Napětí už od úvodních zápasů 

Jako první byla na pořadu večera bitva v rámci Free Prelims Daniela Hromka s Denijelem Solajou, který na poslední chvíli nahradil svého bratra Zorana Solaju. Němec se do boje vrátil po čtyřech letech, což je ve světě bojových sportů ohromně dlouhá doba. Hromek byl oproti tomu poslední roky aktivní, ale v sobotu nastupoval se třemi prohrami v řadě. Nešťastnou sérii se mu však podařilo přetrhnout a po třech kolech si odnesl jednohlasné vítězství na body.

V druhém zápase poměřily síly Tayo Odunjo a Selim Topuz. Odunjo se v prvním kole blýsknul ostrým kolenem, kterým trefil žebra svého soupeře, ale když se boj přesunul na zem, byla jasná Topuzova převaha. Zjevně nebyla ale dostatečná, protože bodové rozhodčí svým strikingem více přesvědčil Tayo Odunjo. Ten si tak odnesl jednohlasnou výhru na body a po dvou prohrách v řadě se vrátil jako vítěz.

Doporučeno
Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA 2. května 2024 11:00

První ukončení večera si připsal slovenský ranař František Fodor. Ten se zdatně popasoval s výškovou převahou svého soupeře a hned v prvním kole způsobil Vladu Šikićovi krásně načasovaným úderem tržnou ránu u oka, po které byl po chvíli do klece přivolán doktor, jenž zápas ukončil. Fodor tak mohl slavit důležitou výhru, kterou přetrhl sérii dvou proher v řadě. Šikić oproti tomu odešel už s druhou tvrdou porážkou v řadě.

fodor
Zdroj: OKTAGON MMA

Efektivní škrcení i nevídaný obrat zápasu

A o akci bylo postaráno i ve čtvrté bitvě galavečera. Niko Samsonidse se sice hned v úvodu dostal do nepříjemné situace, kdy jej Nicolae Hantea trefil tvrdým úderem, ale Němec dokázal zápas velmi brzy otočit ve svůj prospěch. Nejprve uplatnil svůj precizní striking a následně na zemi nasadil soupeři triangle choke, ze kterého nebylo úniku, a Hantea byl přinucen zápas odklepat. V organizaci si Samsonidse připsal už druhou výhru a znovu potvrdil své kvality. Uvidíme, jaká výzva jej bude čekat příště.

Předzápasová karta vyvrcholila strhující válkou Denize Ilbaye a Marca Nováka. V prvním kole otevřel Němec svému soupeři tržnou ránu u oka, slovenský borec však zabral a několikrát se ocitl blízko možnosti Ilbaye ukončit. Domácí borec, pro kterého se jednalo o premiéru v organizaci, však pokaždé ukázal obrovské srdce a nevzdal se. Do třetího kola šel Slovák jako velký favorit, ale Ilbay předvedl ohromný obrat, soupeře v postoji „nahulil“ a nakonec jej salvou úderů ubil na zemi. Na konto si tak připsal bezvadný debut, kterým získal jistě spoustu fanoušků.

Turecký bombardér chce titul 

Neřízená střela Kerim Ergizek přiletěla do Oktagonu napáchat škody. V sobotu to velmi šeredně odnesl Argentinec Juarez, který se sice pokusil hned v úvodu vyvinout tlak, ale velmi rychle padl k zemi. Ergizek z ústupu trefil přesnou zadní, kterou Juareze knokautoval, a oslavil tím pádem už neskutečnou dvanáctou výhru v řadě. Po bitvě si řekl o zápas se šampionem střední váhy Patrikem Kinclem, kterému se tak možná rýsuje nový vyzývatel.

oktagon46
Zdroj: OKTAGON MMA

Hlavní karta pokračovala řežbou mezi Marcelem Grabinským a Leandrem Silvou. Ti se utkali v rámci rezervního fightu milionové pyramidy Tipsport Gamechanger. Grabinskému se podařilo v prvním kole dobře trefit několik nepříjemných úderů, ale Apollo se nějak výrazně ohrozit nenechal. Brazilcovo tažení úspěšně vyústilo ve třetím kole, kdy se svému soupeři dostal do zad a už mu nedal šanci na únik. Grabinski zápas odklepal a Silva se tak po poslední prohře vrátil do vítězného sedla.

Bitva o miliony 

První finalista Gamechangeru vzešel z duelu Louis Glismann vs. Andreas Michailidisa a boj skončil prakticky dřív, než začal. Za pouhých 33 sekund trefil řecký bojovník Michailidis svého soupeře tvrdou pravačkou, po které Glismann začal pomalu padat, a definitivně k zemi mu Řek dopomohl ještě pár dalšími údery. A bylo rozhodnuto. Michailidis tak postoupil do finálové bitvy o 300 tisíc eur.

OKTAGON46
Zdroj: OKTAGON MMA


Pod druhý rezervní zápas večera se podepsali Ioannis Palaiologos a Christian Jungwirth. Ačkoliv se Řek v úvodu ocitl pod mírným tlakem, podařilo se mu nakonec převzít otěže zápasu. Němci zasadil přesný úder, po kterém se Jungwirthovi podlomila kolena, a to byl začátek jeho konce. Palaiologos využil příležitosti a po přesunutí boje na zem nasadil soupeři páku na ruku.

Doporučeno
Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč Black Panther: „Vyrůstal jsem v drsné čtvrti, pouliční rvačky mě dostaly do vězení.“ K drastické změně Keitu přinutil sestřin pláč 1. května 2024 11:30

Jungwirth je známý svým bojovým duchem, což prokázal i nyní, ale tentokrát to pro něj dopadlo špatně – křuplo mu v lokti a zápas byl u konce. Palaiologos se tak postaral o pravděpodobně největší překvapení večera, protože do zápasu nastoupil jako velký outsider.

Favorizovaný Kozma padl 

Hlavní předzápas patřil Davidu Kozmovi, který se o místo ve finále v Gamechangeru popral s Bojanem Veličkovićem. Pro oba se navíc jednalo o odvetu, přičemž v prvním zápase zvítězil český bojovník. Teď se ale karta obrátila. Kozma si na soupeře prakticky ani nesáhl a ze strany Srba šlo o jednoznačnou dominanci. Ta vyvrcholila tvrdým TKO, kterým Kozmu ukončil hned v prvním kole. Nejenže tedy Veličković srovnal s Kozmou skóre, ale především se probojoval do finále o životní výplatu. Jednalo se o další překvapení, protože mnozí Kozmu před bojem favorizovali.

OKTAGON46
Zdroj: OKTAGON MMA

Nová královna Oktagonu

Pak už přišel čas na zlatý hřeb večera. Tím byl zápas o titul pro šampionku slámové váhy. O opasek se pobily Katharina Dalisda s Jacintou Austin, pro které se jednalo o nejdůležitější zápas dosavadní kariéry.

V úvodu se bojovnice pustily do klinče, ve kterém své schopnosti dokázala lépe uplatnit nebezpečná postojářka Austin, v závěru kola však Dalisda hodila Australankou na zem, kde se zase projevila síla německé zápasnice.

Doporučeno
Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky Šílené knock-outy i nový šampion! Turnaj Oktagon 56 přinesl divoké přestřelky i překvapivé výsledky 21. dubna 2024 7:47

Síla a grapplingové schopnosti Němky se nakonec potvrdily i ve třetím kole, kdy Dalisda nasadila Australance nekompromisní gilotinu, po které Austin zápas odklepala. Dalisda tak po odchodu Terezy Bledé převzala pomyslnou pochodeň a stává se novou ženskou šampionkou organizace.

dalisda
Zdroj: OKTAGON MMA
Domů
Sdílet
Diskuse