Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
12. října 2023 v 15:24
Čas čtení 0:49
Tereza Šnajdrová

VIDEO: Děsivé video ukazuje rozdíl mezi plícemi kuřáků a nekuřáků

VIDEO: Děsivé video ukazuje rozdíl mezi plícemi kuřáků a nekuřáků
Zdroj: Unsplash/DESIGNECOLOGIST/volně k použití
NEWS ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Cigarety ničí plíce, to je prostě jasné.

O jejich škodlivosti jsme se učili už na základní škole, kde nám byly prezentovány snímky dýchacího ústrojí zdravého člověka a kuřáků*kuřaček, jejichž plíce byly ve výrazně horším stavu. Jak ukazuje video Americké plicní asociace, plíce kuřáků a kuřaček se nafouknou, jsou černě zabarvené, zuhelnatělé a příliš dobře nefungují. Odradí tě to od dalšího vapíku?

Doporučeno
Nikdy nezapomínej na mytí těchto tří částí těla, varuje dermatoložka. Můžeš si zadělat na pořádné zdravotní problémy Nikdy nezapomínej na mytí těchto tří částí těla, varuje dermatoložka. Můžeš si zadělat na pořádné zdravotní problémy 12. října 2023 v 11:00

Na záběrech z videa je vidět, že plíce kuřáka nebo kuřačky se plně nenafouknou a jsou tak zkoprnělé, že nepřijímají žádný kyslík. Dehet a chemikálie z cigaret v podstatě způsobily, že část plic kouřícího člověka přestala fungovat. Plíce kouřících lidí se prostě někdy mohou poškodit natolik, že je potřeba je nahradit. 

Anketa:
Kouříš?
Jo.
Snažím se to omezit.
Už ne.
Nikdy!
Jo.
19 %
Snažím se to omezit.
15 %
Už ne.
25 %
Nikdy!
40 %

Kouření je navíc hlavní příčinou mnoha nemocí a předčasných úmrtí, kterým se dá předcházet, když přestaneš kouřit. Určité zlepšení můžeš podle odbornictva vidět už po 20 minutách. Nicméně proces uzdravení plic trvá poměrně dlouho. Po 10 letech bez cigarety se tvoje šance na rakovinu plic sníží jen o polovinu. 

Doporučeno
„Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku „Ministerstvo zdravotnictví varuje: Filmy tvoří mladé kuřáky.“ I dnešní Hollywood tě učí nebezpečnému zlozvyku 27. dubna 2023 v 18:30

Kromě zdraví ti za seknutí s kouřením poděkuje i tvoje peněženka. Minulý týden jsme pro tebe spočítali, kolik peněz ročně utratí průměrný kuřák*kuřačka, a tahle částka tě možná překvapí. Krabička cigaret u nás stojí kolem 140 korun a průměrný kuřák či kuřačka tak ročně prokouří zhruba 25 550 korun. Tak co, přestaneš kouřit?

Domů
Sdílet
Diskuse